Interpolis waarschuwt: carnaval is feest voor inbrekers

Interpolis waarschuwt: carnaval is feest voor inbrekers

Het opheffen van het grootste deel van de coronamaatregelen is niet alleen een feest voor carnavalsvierders, het is ook een feest voor inbrekers. Daarvoor waarschuwt Interpolis. Volgens de InbraakBarometer van die verzekeraar zal het aantal inbraken sterk toenemen als er meer versoepelingen van kracht zijn.

Minder inbraken tijdens lockdown

Toen in 2020 en 2021 Nederland grotendeels thuis moest blijven, bleven ook de inbrekers thuis. In 2021 werd er 40% minder ingebroken dan in 2019, aldus Interpolis. Na elke versoepeling zag de verzekeraar echter een toename van het aantal inbraken. Na de versoepelingen van februari 2022 (week 5) is het aantal inbraken al weer 65% hoger dan tijdens de lockdown in dezelfde periode van 2021.

Meer risico tijdens carnaval

Interpolis zegt tijdens carnaval altijd al meer inbraken te zien dan gebruikelijk. Dat zal ook dit jaar het geval zijn: “Met de huidige oplopende inbraakaantallen zal er naar verwachting tijdens het aankomende carnavalsweekend weer een toename te zien zijn van het aantal inbraken. Dit kan extra oplopen doordat het momenteel schoolvakantie is en mensen op vakantie gaan.” Vooral mensen in het zuiden van het land moeten extra opletten. Tijdens het laatste carnavalsweekend voor de coronapandemie waren er in de grote carnavalssteden 57% meer inbraken dan in het weekend ervoor.

Inbrekers afschrikken

Interpolis noemt een aantal manieren om het voor inbrekers minder aantrekkelijk te maken om je woning binnen te dringen. Een brandende lamp of muziek die nog aan staat, schrikt af. Ook een auto voor de deur wekt de indruk dat er iemand thuis is. Inbrekers houden ook niet van buitenverlichting met bewegingssensoren, waardoor ze vol in het licht staan als ze ergens naar binnen willen. Dat helpt natuurlijk alleen als ze daardoor in het zicht van buurtgenoten staan. Wil de inbreker toch een poging wagen, dan is het volgens Interpolis van belang om de ramen en deuren af te sluiten met goede sloten.

Bron: Interpolis

GEEN REACTIES