ING verdubbelde winst in 2023

ING verdubbelde winst in 2023
Steven van Rijswijk, bestuursvoorzitter ING Groep. © Marieke van der Velden

ING heeft de nettowinst vorig jaar bijna verdubbeld tot een kleine 7,3 miljard euro. Daarvan werd ruim anderhalf miljard euro over het vierde kwartaal 2023 geboekt. De bank profiteerde vooral van het oplopen van de rente, waardoor ING hogere marges kon behalen op spaargeld.

CEO Steven van Rijswijk noemde 2023 in veel opzichten een uitdagend jaar, “omdat geopolitieke en economische schokken veel van onze klanten en de samenlevingen waarin we actief zijn, hebben getroffen.” Tegelijkertijd bleken de meeste economieën veerkrachtig: met een lage werkloosheid, een dalende inflatie en een positieve rentestand.

De bank slaagde erin in een “uitdagende” huizenmarkt de totale hypotheekportefeuille met € 8 miljard te laten stijgen. Verder groeide het aantal particuliere klanten met 750.000 tot 5,3 miljoen. Vooral consumenten uit Duitsland, Spanje en Nederland droegen aan die groei bij. En ondanks de kritiek op de lage spaarrente die ING biedt (1,5%), nam het aantal spaardeposito’s met € 18 miljard toe in het afgelopen jaar. Wel daalden de rente-inkomsten in het vierde kwartaal weer licht, omdat de bank de rente voor spaarders een fractie had verhoogd.

Het rendement op het eigen vermogen over het hele jaar kwam uit op 14,8%. Van Rijswijk vertrouwt erop dat ook in de komende jaren een duurzaam rendement op het eigen vermogen van 12% gerealiseerd kan worden. Desondanks blijft het concern waakzaam, gezien de aanhoudende geopolitieke onzekerheden.

In december kondigde de bank aan dat ze sneller de financiering van fossiele brandstoffen zou uitfaseren. Deze portefeuille moet in 2040 op nul uitkomen. Ook streeft de bank ernaar om de financiering van hernieuwbare energie tegen 2025 te verdrievoudigen tot 7,5 miljard euro per jaar, tegen 2,5 miljard euro in 2022.

Deze plannen gaan Milieudefensie niet snel genoeg. De actiegroep, die eerder al met succes tegen Shell procedeerde, startte vorige week een rechtszaak tegen ING, als eerste financiële instelling.

Bron: ING

 

 

GEEN REACTIES