Dekkingsgraad pensioenfondsen daalde in laatste kwartaal 2023

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald
© DNB

De dekkingsgraad van de gezamenlijke pensioenfondsen is in het vierde kwartaal van 2023 gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen meer is toegenomen dan de waarde van de beleggingen. Dat meldt De Nederlandsche Bank.

De totale beleggingen zijn toegenomen met € 141 miljard naar € 1.564 miljard, terwijl de totale verplichtingen met € 210 miljard groeiden naar € 1.365 miljard. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen de beleggingen de verplichtingen.

Indexatie

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 114,6 procent: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,5 procentpunt. De dekkingsgraad ligt daarmee onder het niveau van 115,8 procent van een jaar geleden. Deze verandering is mede te verklaren door de toegekende indexatie in het afgelopen jaar.

De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van de twaalf maandelijkse dekkingsgraden, vertoont ook een daling, en wel van 0,5 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. Deze daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2023 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: DNB

GEEN REACTIES