Hypotheker telt 85% meer oversluitingen in een jaar tijd

Hypotheker telt 85% meer oversluitingen in een jaar tijd
© Pixabay

De historisch lage hypotheekrente is voor steeds meer Nederlanders reden om hun hypotheek over te sluiten. Het aantal overgesloten hypotheken is in 2018 met 85 procent gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Dit meldt De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Verwacht wordt dat deze stijging ook dit jaar gaat doorzetten. Zo is het aantal oversluitingen in het eerste kwartaal van 2019 met 92 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

Door de oververhitte woningmarkt is het niet alleen voor starters steeds moeilijker om een voet tussen de deur te krijgen. Ook doorstromen van een bestaande naar een nieuwe koopwoning wordt steeds lastiger. De Hypotheker constateert dat steeds meer Nederlanders er vanwege de aanhoudende lage rente voor kiezen hun hypotheek over te sluiten en zo hun woonlasten te verlagen.

Met name 55-plussers sluiten hun hypotheek over (44,5 procent van het totaal aantal oversluiters), gevolgd door de leeftijdscategorie 45–55 jaar (29,8 procent). Huizenbezitters waarvan de hypotheek al enige tijd loopt, hebben vaak nog een rente van boven de 4 of 5 procent. Van de grote steden laat Den Haag (+117 procent) de grootste stijging in aantal oversluiters zien ten opzichte van 2017, gevolgd door Rotterdam (+84 procent), Utrecht (+69 procent) en Amsterdam (+57 procent).

Langere rentevaste periode
Huizenkopers kiezen daarnaast steeds vaker voor een langere rentevaste periode. In 2017 koos nog 16,6 procent voor een rentevaste periode van 30 jaar. In 2018 gold dat al voor bijna een kwart van de huizenkopers: een stijging van 44 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De rentevaste periode van 20 jaar is in 2018 het meest populair. Maar liefst 45,7 procent van de huizenkopers heeft hiervoor een voorkeur. Het aantal Nederlanders dat kiest voor de tot voor kort populaire 10-jaarsrente is in het afgelopen jaar juist sterk gedaald, met 18 procent.

Bron: De Hypotheker

 

GEEN REACTIES