Hypotheekshop: ook in februari weer veel oversluitingen

© Pixabay

Afgelopen maand werden 39.000 aanvragen voor een hypotheek gedaan. Iets minder dan de helft daarvan zijn klanten die hun hypotheek oversluiten.

Dat meldt de Hypotheekshop in haar nieuwsbrief op basis van cijfers van het HDN. De intermediairsketen noemt het aantal aanvragen historisch gezien hoog, wat op zichzelf opmerkelijk is gezien de voorjaarsvakantie. De vele aanvragen worden vooral gestuwd door de lage rente. Veel klanten willen daarvan profiteren en sluiten hun hypotheek over naar een lager percentage.

Daarnaast zijn er klanten die, mede door het krimpend aanbod op de woningmarkt, aanpassingen aan hun woning willen doen en daarvoor de hypotheek willen verhogen (al dan niet in combinatie met oversluiten). Dit kan een verbouwing zijn maar de Hypotheekshop signaleert ook een trend naar verduurzaming van het huis. Er zijn meer mensen die kiezen voor een zogenaamd energiebespaarbudget. Daarbij kan een bedrag bestemd voor de financiering van bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen voor een bepaalde periode worden gereserveerd, zonder dat een definitieve keuze op voorhand vereist is. Een andere reden voor het verhogen van de hypotheek is volgens de Hypotheekshop dat consumenten hun duurdere consumptieve krediet willen inlossen met een hypotheek.

Een laatste trend is de groeiende belangstelling voor de aankoop van een recreatiewoning, aldus de intermediairsketen. Behalve dat klanten een zomerhuisje als kans zien om wat rendement te maken op hun vermogen speelt volgens de Hypotheekshop mogelijk de politieke plannen om de permanente bewoning van recreatiewoningen te legaliseren hierin een rol. Toch is financiering in de praktijk vaak zeer lastig, omdat geldverstrekkers de boot afhouden. ‘Naast een vergunning voor permanente bewoning stellen zij een woonbestemming van de recreatiewoning als eis om te kunnen financieren. De geldende voorwaarden van het betreffende recreatiepark staan aanpassing naar een woonbestemming echter meestal in de weg. Hier lopen ook eigenaren van een recreatiewoning tegenaan die hun huidige hypotheek willen oversluiten naar een reguliere woninghypotheek’, zo stelt de Hypotheekshop in een toelichting.

GEEN REACTIES