Aon: Plotseling harde verzekeringsmarkt bij cyber in Nederland

© Pixabay

De markt voor cyberverzekeringen in Nederland is opeens fors verhard. Dat blijkt uit zogeheten ‘European insurance heat map’ van verzekeringsmakelaar Aon.

Het betreft een combinatie van hogere premies voor cyberverzekeringen en minder capaciteit, vooral bij grote verzekeringscontracten. Oorzaak is volgens Aon een recente toename in het aantal claims bij cyber. Met de sterke stijging is Nederland voor wat betreft cyber een uitzondering in West-Europa, zo blijkt uit de heat map.

Andere categorieën waar in Nederland sprake is van forse premiestijging (ten minste 10%) zijn onder meer voor wagenparken, aansprakelijkheid voor bestuurders en gebouwen/inventaris/bedrijfsonderbrekingen. Daarnaast stelt Aon dat verzekeringen voor sectoren als voeding, opslag, afval & recycling en houtverwerking problematisch worden door afnemende capaciteit.

Een opmerkelijke sector betreft het de logistiek van scheepslading. Hoewel de gemiddelde premiestijging in Nederland beperkt blijft tot 5-10%, kan de premiestijging en/of de dekking en capaciteit fors tegenvallen voor vervoerders met een negatieve claimhistorie. Volgens Aon zijn underwriters voor de betreffende bedrijven op zoek naar oplossingen om de gevolgen beperkt te houden.

In heel (West-)Europa is de markt aan het verharden, stelt Aon. De signalen waren er al, maar in het vierde kwartaal maakte aan alle twijfel een eind. Volgens Hugo Wegbrans, Global Chief Broking Officer bij Aon, blijft het de komende jaren een lastig verhaal qua premie en capaciteit. Wegbrans adviseert bedrijven om samen met hun makelaar tijdig te beginnen met renewal-onderhandelingen, zodat er toch een bevredigend nieuw contract uit het vuur kan worden gesleept. Daarnaast voorspelt Wegbrans dat bedrijven vaker voor alternatieve oplossingen zullen kiezen, bijvoorbeeld captives.

GEEN REACTIES