Hypotheekrente blijft stijgen

Hypotheekrente blijft stijgen

Na een recordstijging van de hypotheekrentes vorige week, steeg de rente deze week weer bijna evenveel. Weer verhoogden tien geldverstrekkers hun rente twee of drie keer. De gemiddelde hypotheekrente over 5, 10, 20 en 30 jaar rentevast, met en zonder NHG voor een annuïteitenhypotheek is inmiddels opgelopen tot bijna 4%. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Toekomstige ontwikkeling onzeker

De rente op de kapitaalmarkt is de afgelopen twee weken stabiel. Blijft dit zo, dan kan het zijn dat de hypotheekrentes ook minder gaan stijgen. Grote onzekerheden door onder andere de oorlog in Oekraïne en problemen op de energiemarkt maken het lastig voorspellingen te doen, zegt De Hypotheekshop.

Veranderingen in marktaandeel

De Hypotheekshop ziet dat de grootbanken en hun dochters profiteren van het feit dat consumenten meer kiezen voor een rentevast periode van 10 jaar in plaats van 20 jaar. Deze banken houden zich meer bezig met het aantrekken en uitlenen van geld met kortere looptijden terwijl pensioenfondsen en verzekeraars juist meer op de lange termijn werken. Het marktaandeel van de grootbanken en hun dochters is opgelopen van onder de 30% in 2021 naar bijna 40% in juni 2022.

Impact op maandlasten beperkt

De Hypotheekshop rekent voor dat de impact van de stijgende rente op de netto maandlasten bij een annuïteitenhypotheek beperkt blijft. Het bruto maandbedrag neemt wel flink toe, maar doordat er in dat bedrag veel meer rente is opgenomen, is de hypotheekrenteaftrek ook hoger. Het aflossingsbedrag is in het begin ook lager dan wanneer er minder rente betaald wordt. Uiteindelijk neemt bij een hypotheek van 400.000 euro bij een rentestijging van 1,5% naar 4% de bruto maandlast toe met 530 euro terwijl de netto maandlast maar 172 euro toeneemt.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES