Hypotheekrente blijft snel stijgen

Hypotheekrente blijft snel stijgen

De hypotheekrentes blijven stijgen. Nadat in de eerste week van februari 2022 de rentes opvallend omhoog gingen, zette deze trend zich in de tweede week voort. Dat meldt de Hypotheekshop. Bijna alle geldverstrekkers zouden hun tarieven hebben verhoogd. De snel stijgende rente zorgt voor een piek in het aantal hypotheekaanvragen. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) is er een recordaantal van 22.000 hypotheekaanvragen in een week tijd gedaan. Daarvan is slechts een derde deel bestemd voor de aankoop van een woning. De overige aanvragen zijn voor rekening van de consumenten die nog snel even hun hypotheek willen oversluiten of verhogen. De Hypotheekshop ziet de stijgende rente als een bedreiging voor de koopwoningmarkt.

Variabele rente niet meer de hoogste

Het totaalgemiddelde van de rentes steeg in een week tijd van 1,74% naar 1,92%. Begin dit jaar was dat nog 1,49%. Het totaalgemiddelde is het gemiddelde van de rente van meerdere rentevaste perioden (5, 10, 20 en 30 jaar), zowel met als zonder NHG en op basis van een annuïteitenhypotheek. Sinds 2015 lag de rente voor een rentevaste periode van vijf jaar onder de variabele rente. Vanaf 2019 dook ook de rente voor 10 jaar vast onder de variabele rente en nog iets later volgde ook de rente bij een rentevaste periode van 20 jaar. Nu de rentes zo stijgen, ligt de variabele rente weer onder de vaste rentes.

Mogelijk stabilisatie van de rente

De Hypotheekshop denkt dat de hypotheekrentes niet lang zo hard zullen blijven stijgen. Reden daarvoor is dat de marktrente lijkt te stabiliseren. Een reden die de Hypotheekshop daarvoor ziet, is een uitspraak van de president van de Europese Centrale Bank over de gevaren van te snel aanscherpen van het monetaire beleid van de centrale bank, wat het economisch herstel zou kunnen vertragen. Verder kan het verloop van het conflict rond Oekraïne impact hebben. De hypotheekrentes kunnen nog wel wat verder stijgen doordat de geldverstrekkers de stijging van de marktrente nog niet volledig hebben meegenomen in hun hypotheekrentes.

Bedreiging voor de koopwoningmarkt

In een eerder nieuwsbericht van de Hypotheekshop naar aanleiding van de Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde schreef de hypotheekadviseur dat het probleem op de woningmarkt ligt bij het aanbod van nieuwbouw koopwoningen. Doordat het doel van het kabinet om de komende jaren 100.000 woningen bij te bouwen in de afgelopen jaren lang niet gehaald is, is er ook minder doorstroming vanuit de bestaande woningen. Hierdoor neemt het aanbod van bestaande koopwoningen af terwijl de vraag hoog blijft. Gevolg: minder transacties en stijgende prijzen.

Hoewel de Hypotheekshop de stijgende rente ziet als een mogelijke voorbode voor minder snel stijgende woningprijzen, ziet de adviseur ook een risico: “Wanneer de rentestijging aanhoudt en substantieel blijkt te zijn, kan daardoor ook de leencapaciteit van huishoudens onder druk komen te staan met een prijsdrukkend effect op de verkoopwaarde van woningen. Maar aan de andere kant kan een stijging van de kapitaalrente ook de nieuwbouwproductie van woningen (verder) temporiseren. Het wordt dan nog moeilijker om de vaak toch al verlieslijdende grote gebiedsontwikkelingen rond te rekenen.”

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES