Hypotheekmarkt herstelt zich

Hypotheekmarkt herstelt zich
© Pixabay

De hypotheekomzet groeit in het derde kwartaal van 2019 met ruim 15% ten opzichte van vorig kwartaal tot €28 miljard. De gestegen hypotheeksom is de verklaring voor deze omzetstijging ten opzichte van vorig jaar: de gemiddelde hypotheek bedraagt nu €324.000. Dit meldt consultancybureau IG&H in de nieuwste hypotheekupdate.

Hiermee herpakt de markt zich ten opzichte van de krimp in het eerste half jaar en is het derde kwartaal van 2019 het beste geworden sinds 2007.

Krimp bij ING en Rabobank
Het marktaandeel van banken in zijn geheel, alsmede dat van de Top-3 bankholding, groeit ten koste van regiepartijen. Met een marktaandeel van 65,9% bereiken banken het hoogste marktaandeel sinds 2013, ondanks een krimp van ING en Rabobank. Bepalende factoren voor deze groei zijn de toename in het marktaandeel van banken onder over- en bijsluiters en de flinke groei van ABN AMRO en Florius het afgelopen kwartaal. Een mogelijke verklaring is dat ABN AMRO een bovengemiddeld aandeel van de productie heeft in de groeiende groep over- en bijsluiters.

Ook groei bij starters
Opvallend is dat ook onder starters het aantal hypotheken is toegenomen (+1,8%), terwijl de omzet zelfs met 17,2% steeg ten opzichte van vorig kwartaal. Dit wordt veroorzaakt door een sterke stijging van de hypotheeksom voor starters. “Een mogelijke verklaring is dat starters pas op oudere leeftijd een huis kopen, waardoor zij zich een hogere hypotheeksom kunnen veroorloven”, zegt Joppe Smit van IG&H.

“Het sterke derde kwartaal zorgt ervoor dat de markt op jaarbasis weer in de buurt komt van topjaar 2018”, aldus Smit. Doorstromers blijven de grootste groep sluiters met een aandeel van 46%. Daarnaast leveren over- en bijsluiters opnieuw een sterke bijdrage aan de groei van de hypotheekmarkt (+16,5% ten opzichte van Q2). Daarmee zet de groei onder deze groep door, wat betekent dat het steeds belangrijker is voor hypotheekverstrekkers om zich ook hierop te richten.

Bron: IG&H

GEEN REACTIES