Huizenkoper wil juist nu zijn slag slaan

Hypotheek steeds vaker voor andere zaken dan huis gebruikt
© Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen blijft records breken. Ondanks, of liever dankzij de coronacrisis nam het aantal hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal met 53 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Onder oversluiters is zelfs sprake van een stijging van 196 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

De sterkste stijging onder oversluiters is zichtbaar in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+260 procent). Daarna volgen de leeftijdsgroepen 45 tot 55 jaar (+185 procent) en 55-plussers (+165 procent).

Starters
Maar ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is gestegen (+23 procent). Het aantal jonge huizenkopers, in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar – hierin zijn starters oververtegenwoordigd – nam zelfs met bijna één derde toe. De Hypotheker ziet dit als een signaal dat de kansen voor huizenkopers en met name voor starters lijken toe te nemen. In de leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar bedroeg de stijging 17 procent. In deze categorie gaat het vooral om doorstromers. Bij het verhogen van een hypotheek geldt de huidige waarde van de woning als basis voor de berekening en veel huizenbezitters hebben een flinke overwaarde. Die benutten ze door een woning te kopen in een hogere prijsklasse met als doel meer woongenot te realiseren. Hierdoor blijven de nieuwe maandlasten vrijwel gelijk aan de oude.

Onzekerheid
Volgens De Hypotheker is er een aantal redenen voor de enorme toename van het aantal hypotheekaanvragen. Zo is de hypotheekrente sinds de coronacrisis weer licht gestegen en kiezen veel huizenkopers zekerheid voor de lange termijn nu de bodem van de hypotheekrente bereikt lijkt te zijn. Hoe lang dit effect voortduurt, is niet duidelijk. Het ziet er echter naar uit dat de grootste rentestijgingen voorbij zijn. Tegelijkertijd is het woningaanbod sinds half maart toegenomen, waardoor de vooruitzichten van potentiële huizenkopers zijn verbeterd. Toch is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt: ruim de helft van alle woningen wordt nog altijd boven de vraagprijs verkocht. Er is veel onzekerheid over de economische gevolgen van de coronacrisis en de impact die dit op de persoonlijke situatie heeft. Daardoor willen veel huizenkopers juist nu hun mogelijkheden benutten.

Bron: De Hypotheker

 

GEEN REACTIES