Hoogleraar: verlaag aanvullend pensioen en verhoog AOW

copyright Pixabay

Om pensioenfondsen uit hun penibele situatie te redden, moet het aandeel van de tweede pijler in het pensioenstelsel omlaag en dat van de eerste pijler omhoog.

Dat bepleitte Bas Jacobs, hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, zaterdag in een opinieartikel in het Financieele Dagblad. De tweede pijler omvat de aanvullende pensioenen, die worden verzorgd door pensioenfondsen en verzekeraars, en zijn vormgegeven op basis van kapitaaldekking. Daarbij leggen mensen een deel van hun loon opzij voor pensioen later. De eerste pijler, de AOW, is een uitkering op basis van omslagfinanciering en wordt betaald met (vooral) het in hetzelfde jaar ontvangen bedrag aan AOW-premies en met belastinggeld..

Omdat de rente al langere tijd zeer laag en nu zelfs negatief is, moet het kapitaaldekkingsdeel omlaag ten gunste van het omslagdeel, vindt Jacobs. ‘Anders moeten mensen zich namelijk een ongeluk sparen om een behoorlijk pensioen op te bouwen.’

Verder speelt mee dat pensioenfondsen nu twee ongedekte rekeningen hebben die kunnen oplopen tot honderden miljarden euro’s, aldus Jacobs. Dit zijn de overgangskosten bij de afschaffing van de doorsneepremie en het ontbreken van geld om indexatiebeloftes in te lossen. ‘Door de aanvullende pensioenen te verlagen en de AOW te verhogen wordt een impliciete schuld bij de pensioenfondsen vervangen door een impliciete schuld bij de overheid.’

Daarvoor bestaat nu ook de financiële ruimte vindt Jacobs, aangezien de rente op staatsobligaties voor alle looptijden nu negatief is en de overheid dus zonder problemen extra kan lenen om het door de hogere AOW-uitkering oplopende begrotingstekort te kunnen financieren.

Bron: FD

GEEN REACTIES