Het voornemen voor 2023: bezuinigen

Het voornemen voor 2023: bezuinigen

Bijna de helft van de Nederlanders wil het in 2023 zuiniger aan gaan doen. Mensen zijn van plan minder onnodige uitgaven te doen en ook denkt een grote groep met minder spullen toe te kunnen. De oorzaak van deze voornemens is te vinden in de grote prijsstijgingen van het afgelopen jaar. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Wijzer in geldzaken is gedaan onder ruim 1.000 Nederlanders.

Financiële problemen voorkomen

Vorig jaar begonnen de prijsstijgingen al enigszins zichtbaar te worden. Nu de inflatie grote hoogten heeft bereikt, dringt het pas echt door dat er iets moet gebeuren. Meer mensen zeggen dan ook dat ze zuiniger gaan leven (47% tegen 36% vorig jaar). Ook het aantal mensen dat zegt minder onnodige uitgaven te gaan doen, is toegenomen en wel van 38% naar 43%. Ook willen meer mensen met minder spullen leven: 23% t.o.v. 19% vorig jaar.

Voor 2023 willen de ondervraagden voorkomen dat ze financiële problemen krijgen. Daarom wil 30% in het komende jaar alle rekeningen op tijd betalen (2022: 25%). Bijna een kwart wil in 2023 niet (meer) rood staan. Bezuinigen heeft voor veel mensen de voorkeur boven het aanspreken van hun buffer. Ongeveer twee derde geeft aan dat ze voldoende hebben gespaard om een onverwachte uitgave van 2.000 euro te kunnen doen.

Bezuinigen op verschillende uitgaven

Er is een aantal zaken waar veel mensen op denken te gaan besparen. Zo verwacht ongeveer de helft van de ouders met kinderen in de kinderopvang dat zij minder uren zullen gaan afnemen. Ongeveer 60% verwacht verbouwings- en verduurzamingsplannen uit te stellen. Een derde denkt minder te gaan sporten als de prijzen verder stijgen en een kwart stelt een bezoek aan de tandarts uit. Ook energie en gas is voor bijna de helft iets om op te bezuinigen. Hoewel het aantal mensen dat zich zorgen maakt over verdere prijsstijgingen gelijk is gebleven aan 68% maken wel meer mensen zich ernstige zorgen: 30% ten opzichte van 22% vorig jaar.

Jongeren besparen op de feestdagen

Volgens Ali Niknam, CEO van de bank bunq, worden met name jongeren hard getroffen door de huidige economische situatie. De bank deed een onderzoek onder millennials en Gen-Z’ers. Daaruit bleek dat deze jongeren dit jaar minder geld willen uitgeven aan het kerstdiner en aan kerstcadeaus. Van alle ondervraagden wil 89% onder de 200 euro blijven als het gaat om uitgaven voor de feestdagen.

De jongeren willen onder andere besparen door minder mensen uit te nodigen voor het kerstdiner. Ook kunnen de gasten die wel uitgenodigd worden, in twee derde van de gevallen een betaalverzoek verwachten om mee te delen in de kosten van het diner. Drie kwart is bereid dat ook daadwerkelijk te betalen. Een andere manier om minder geld uit te geven, is door zelf cadeaus te maken of ze tweedehands te kopen. Bijna de helft (45%) is dat van plan.

“In moeilijke tijden is het van levensbelang dat je verstandig met je geld omgaat en vooruit plant. Dankzij moderne technologie is het kinderspel om inzicht in je uitgaven te krijgen, en het eerlijk verdelen van groepsuitgaven is niet meer zo’n gedoe als vroeger: met een app zijn dit soort zaken zo geregeld”, aldus Niknam.

Veranderingen in wet- en regelgeving

Per 1 januari 2023 gaan een aantal veranderingen in de wetgeving in, die invloed kunnen hebben op de financiële situatie van consumenten. Om inzichtelijk te maken wat de impact van deze wijzigingen is, heeft Wijzer in geldzaken een tool beschikbaar gesteld. Deze tool, met de naam ‘Wat betekent dit voor mij?’, geeft een algemeen beeld van wat er allemaal gaat veranderen in 2023. Daarbij wordt een overzicht gegeven van de maatregelen die van toepassing zijn voor degene die de tool gebruikt. Zo kan iedereen goed voorbereid aan het nieuwe jaar beginnen.

Bron: Wijzer in geldzaken, bunq

GEEN REACTIES