Helft zakelijke verzekeraars heeft hoger eigen risico bij stormschade

bron: Stichting Salvage

Zakelijke verzekeraars kiezen vanwege de hogere kans op extreme weersomstandigheden vaker voor een hoger eigen risico bij gebouwenverzekeringen.

Dat geldt dan wel specifiek voor stormschade, zo blijkt uit het eerste productenonderzoek dat MoneyView deed in de zakelijke verzekeringsmarkt. 45% van de 11 onderzochte gebouwenverzekeringen kiezen voor een hoger eigen risico bij stormschade, waar het maximum inmiddels ligt tussen de 1.000 en 1.500 euro. Deze verzekeraars doen dit om forse premieverhogingen te vermijden. Andere verzekeraars kiezen er bij deze verzekering nog voor om het eigen risico bij storm hetzelfde te houden vergeleken met andere schadeoorzaken.

De gebouwenverzekeringen zijn relevant voor onder meer de agrarische sector, zoals voor stallen, loodsen en kassen. Deze branche werd dan ook relatief zwaar getroffen bij de hagelstormen in 2016. Voor wat betreft het verhoogde eigen risico vraagt MoneyView zich af of dit voldoende is om de premies betaalbaar te houden. Het onderzoeksbureau signaleert dat technologische ontwikkelingen, zoals sterker glas voor kassen, mogelijk kunnen bijdragen aan een betere bescherming tegen extreem weer.

Overigens kwam Reaal het beste naar voren uit de vergelijking van de gebouwenverzekeringen. Het eigen risico bij Reaal varieert van €250 tot €1.000 per gebeurtenis. Volgens de informatie op de site van Reaal over de gebouwenverzekering hanteert de verzekeraar wel een specifiek eigen risico voor stormschade, maar dit wordt verder niet geconcretiseerd naar een bedrag. Wel wordt bij schade door hagel, het eigen risico dat geldt bij schade door storm, in rekening gebracht. De vijf sterren van MoneyView verdient Reaal vooral door meer dan marktconforme vergoedingen voor aan- en verbouw, lichtreclame en saneringskosten.

Verder keek MoneyView naar de AVB, de zakelijke rechtsbijstandverzekering en de inventaris- en goederenverzekering. Univé scoorde vijf sterren bij de AVB (door o.m. een meer dan marktconforme dekking bij zaken onder opzicht) en de rechtsbijstandpolis. Klaverblad eveneens bij de rechtsbijstand (ruime vergoeding voor externe kosten) en ASR kwam als beste uit de bus bij de inventaris- en goederenverzekering (laag eigen risico en ruime vergoeding voor een contra-expert).

GEEN REACTIES