Helft woningeigenaren nam wat duurzaamheidsmaatregelen

Helft woningeigenaren nam wat duurzaamheidsmaatregelen
© Pixabay

Vorig jaar heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de eigen woning gedaan of laten uitvoeren. Dit komt neer op ruim vier miljoen huishoudens. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan. Dit blijkt uit ‘Duurzaam Wonen’, een onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

Of dit betekent dat eigenaren serieus met duurzaamheid bezig zijn, is nog maar de vraag. Meer wooncomfort vormt de belangrijkste reden voor verduurzaming: 27% van de huishoudens noemt deze reden. Daarnaast wil 26% de energierekening verlagen en ziet 21% het als een goede investering in de woning. Wanneer er om andere redenen al aanpassingen aan de woning moeten worden gedaan, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, kiest slechts 20% voor verduurzaming.

Meest genomen maatregel is energiezuinige verlichting, een weinig ingrijpende maatregel. Hierin hebben drie miljoen huishoudens geïnvesteerd. Daarnaast is bij een op de vijf (21%) woningen de verwarming en bij 16% de isolatie van de woning verduurzaamd. In mindere mate nemen eigenaren waterbesparende maatregelen (12%) of maken ze de ventilatie van de woning duurzamer (5%).

Bron: Multiscope

 

GEEN REACTIES