Helft van elektrische fietsen is verzekerd

Helft van elektrische fietsen is verzekerd
© Pixabay

Slechts de helft (51%) van alle elektrische stadsfietsen in Nederland is verzekerd. In de praktijk komt dit neer op zo’n 1,9 miljoen verzekerde stadsfietsen. Verzekerden zijn meestal vrouw, 50-plus en met een inkomen van twee keer modaal of meer. Van de hybride fietsen en mountainbikes is een groter aandeel verzekerd (69%). Elektrische bakfietsen, vouwfietsen en driewielers zijn in 58% van de gevallen verzekerd. Dit meldt marktonderzoeksbureau Multiscope.

Een vijfde (20%) van de verzekeringen van elektrische stadsfietsen loopt via de ANWB. Deze partij wordt op de voet gevolgd door ENRA (18%), Unigarant (17%), Kingpolis (15%) en Univé (9%). De gemiddelde kosten voor het verzekeren van een elektrische stadsfiets bedragen zo’n €9 per maand. Dit brengt de jaarlijkse marktwaarde op €214 miljoen.

Diefstal
Van 7% van de bezitters van een elektrische stadsfiets, bakfiets, vouwfiets, driewieler of speed pedelec is wel eens een e-bike gestolen. In 2% van de gevallen zelfs vaker dan één keer. Voor de bezitters van een elektrische mountainbike of hybridefiets ligt dit percentage hoger, op 8%.

Twee maanden geleden meldde Multiscope dat 9% van de Nederlanders verwacht binnen een jaar een e-bike aan te schaffen. Dit komt neer op een verwachte verkoop van 1,2 miljoen e-bikes in 2021. Het merendeel daarvan (61%) zal uit elektrische stadsfietsen bestaan. Het marktaandeel van de stadsfiets daalt daarmee ten opzichte van 2020, toen het nog 76% bedroeg, om plaats te maken voor elektrische mountainbikes, speed pedelecs, hybridefietsen of bakfietsen.

Bron: Multiscope

GEEN REACTIES