Minder hypotheekaanvragen voor aankoop huis

CPB: Meer welvaart na afschaffen hypotheekrenteaftrek
© Pixabay

Het aantal hypotheekaanvragen dat werd gedaan voor het kopen van een huis is in het eerste kwartaal met bijna zeven procent afgenomen.

Dat blijkt uit statistieken van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). De daling wordt door HDN in verband gebracht met de krapte op de woningmarkt en de daardoor stijgende woningwaarde. Gemiddeld genomen kwam deze 12,5% hoger uit op iets meer dan 422.000 euro. HDN signaleert dat een en ander vooral effect heeft in het Oosten van het land. In Gelderland, Overijssel en Drenthe kromp de kopersmarkt met ongeveer 15%. Alleen Noord-Holland liet een klein plusje zien van een half procent.

Uit de HDN-statistieken blijkt verder dat binnen de kopersaanvragen de verhouding tussen hypotheekhoogte en inkomen verder toeneemt, van 4,19 naar 4,39. Niet duidelijk is wat dit voor gevolgen heeft voor de verhouding tussen hypotheeklasten per maand en het inkomen. Mogelijk is dit door de lage rente stabiel gebleven. Verder neemt de gemiddelde LTV voor een nieuwe aanvraag wel af en is nu 81%.

Het aantal over- en bijsluiters groeide wel in het eerste kwartaal en wel met tien procent naar 68.000 (in absolute aantallen +6.000). Volgens HDN speelt in het bijzonder de historisch lage hypotheekrente daarbij een rol. Verder ziet HDN vooral groei van het aantal hypotheken die worden aangevraagd door eigenaren die hun huis willen verbouwen. Binnen deze groep steeg het aantal aanvragen met bijna dertig procent naar ruim 28.000.

Hoewel HDN het verband niet expliciet legt, lijkt het voor de hand te liggen dat huiseigenaren die op de doorstroommarkt achter het net vissen door de krapte en de hoge prijzen, vervolgens gaan inzetten op het verbouwen van hun huis. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een serre of het creëren van extra slaapruimte. Gemiddeld genomen werd er voor 51.500 euro bijgesloten voor een verbouwing.

Er werden meer volledig aflossingsvrije hypotheken aangevraagd: 14.252, een stijging van 16,6%. Daarmee betrof bijna 1 op de 5 aanvragen in de niet-kopersmarkt een volledig aflossingsvrije hypotheek.

GEEN REACTIES