HDN: sterke daling aantal hypotheekaanvragen in juli

HDN: sterke daling aantal hypotheekaanvragen in juli

HDN meldt voor juli 2022 een afname van het aantal hypotheekaanvragen met 36% ten opzichte van juli vorig jaar. In totaal werden 28.819 aanvragen gedaan via het platform van HDN. Nu is het volgens HDN gebruikelijk dat in de zomer het aantal aanvragen relatief laag is. Als echter het aantal van de afgelopen maand vergeleken wordt met het gemiddelde aantal aanvragen in juli van de afgelopen vier jaren, dan blijkt er in 2022 een daling van 28% te zijn. In 2020 was het aantal aanvragen overigens ook al bijzonder hoog.

Minder oversluiters

Hoewel alle typen klantprofielen die HDN onderscheidt, minder hypotheken aanvragen, zijn het de oversluiters die voor de grootste daling zorgen. Deze groep vroeg 72% (6.584) minder hypotheken aan dan in juli vorig jaar. Eerder was het nog aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten omdat de rente laag stond, maar inmiddels is de hypotheekrente zo hard gestegen dat oversluiten voor veel mensen niet meer aantrekkelijk is.

Hypotheekrente daalt weer licht

Ondertussen meldt Geld.nl dat de hypotheekrentes weer voorzichtig aan het dalen zijn. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG met een rentevast periode van twintig jaar ging de gemiddelde rente in twee weken tijd omlaag van 4,09% naar 4,04%. Dat is een kleine daling en het is niet zeker of dit gaat doorzetten, zo zegt Geld.nl.

De kapitaalmarktrente, waar de hypotheekrentes op gebaseerd zijn, daalt al sinds de tweede helft van juni. Hypotheekverstrekkers laten dit echter niet direct doorwerken in hun tarieven. “Hypotheekverstrekkers hebben aan het eind van 2021 en het begin van dit jaar ook heel lang gewacht met het verhogen van de hypotheekrentes, terwijl de kapitaalmarktrentes al stegen”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Hierdoor verdienden ze een tijd weinig tot niets aan het verstrekken van hypotheken. De laatste maanden hebben ze dat een beetje goed gemaakt door de hypotheekrentes alsnog fors te verhogen. Maar ze zijn dus ook terughoudend om de hypotheekrentes te verlagen, omdat ze nog wat langer extra geld willen verdienen op de hypotheken die ze verstrekken.”

De Hypotheekshop constateerde een week geleden ook al een lichte daling van de hypotheekrentes. Volgens de adviseur is dat gebruikelijk in de zomermaanden. Of de daling door zal zetten is ook voor De Hypotheekshop moeilijk te voorspellen. De oorlog in Oekraïne en de economische onzekerheid maken de onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen groot, zo benadrukt ook Geld.nl.

Als de hypotheekrentes verder gaan dalen, is het nog maar de vraag of het aantal hypotheekaanvragen weer toe gaat nemen. De huizenmarkt is nog steeds krap en de hypotheekrentes zijn de laatste maanden zo sterk gestegen dat ze niet snel terug zullen zijn op het dieptepunt van begin dit jaar.

Bron: HDN en Geld.nl

GEEN REACTIES