De Hypotheekshop: hypotheekrentes gaan mogelijk weer dalen

De Hypotheekshop: hypotheekrentes gaan mogelijk weer dalen

De hypotheekrente is de afgelopen maanden ongekend hard gestegen. Toch vraagt De Hypotheekshop zich af of er nu weer een tijd van renteverlagingen is aangebroken. De reden: de marktrente stijgt de afgelopen weken niet meer doordat beleggers rekening houden met een naderende recessie. Daardoor is de gemiddelde hypotheekrente sinds kort weer heel voorzichtig aan het dalen.

Grootste stijging hypotheekrente sinds 1965

Tot vorig jaar lagen de grootste toenames van de hypotheekrente op maximaal 1,7%. Het gaat hierbij om de gemiddelde vijfjaars rente. Stijgingen van 1,0% of meer zijn sinds 1965 slechts acht keer voorgekomen. Het jaar 2022 schiet daar tot nu toe flink bovenuit: de stijging staat nu op 2,4%. Het jaar is echter nog niet om. Als De Hypotheekshop gelijk krijgt, zal dat percentage aan het einde van het jaar toch iets lager uit gaan komen.

Lagere rentes gebruikelijk

De rente op staatsleningen, ofwel de marktrente, is de basis voor de hypotheekrente. De marktrente is de laatste weken gestopt met stijgen en is zelfs gaan dalen. Hypotheekverstrekkers beginnen daardoor rustig aan hun eigen tarieven daarop aan te passen. Het totaalgemiddelde, het gemiddelde van meerdere rentevast perioden voor een annuïteitenhypotheek zowel met als zonder NHG, daalde de afgelopen twee weken van 4,05% naar 4,03%. Dat is nog geen grote daling, maar het is wel een begin.

Volgens De Hypotheekshop is het in deze tijd van het jaar gebruikelijk dat de rentes wat gaan dalen omdat er in oktober en november een aanvraagpiek volgt. In dit jaar is de onzekerheid echter groot door zaken als de inflatie, de oorlog in Oekraïne, corona en de verhoging van de beleidsrentes door de centrale banken. Het is dus duidelijk geen gemiddeld jaar.

Maar toch denkt De Hypotheekshop dat hypotheekverstrekkers voldoende ruimte hebben om hun rentes te gaan verlagen. Reden hiervoor is de groeiende concurrentie tussen de ruim veertig geldverstrekkers. Door de hogere rente is het aantal hypotheekaanvragen sterk gaan dalen. Oversluiten levert geen voordeel meer op en de woningmarkt is aan het afkoelen. Het vertrouwen in de woningmarkt zou echter weer kunnen verbeteren als de rente gaat dalen.

Huizenkopers kunnen profiteren van dalende rente

Wie nu een hypotheek wil afsluiten maar ook wil profiteren van een eventuele daling van de hypotheekrente, kan twee dingen doen volgens De Hypotheekshop. Ten eerste deze consument kiezen voor een hypotheek bij een aanbieder die in de offerte zet dat de rente verlaagd wordt als op het moment dat de hypotheek daadwerkelijk ingaat, de rente is gedaald. Een andere optie is te kiezen voor een variabele rente. Is de rente eenmaal gedaald, dan kan de consument er alsnog voor kiezen deze vast te zetten voor een bepaalde tijd.

Bron: De Hypotheekshop

GEEN REACTIES