HDN merkt nog weinig van afschaffing overdrachtsbelasting starters

HDN merkt nog weinig van afschaffing overdrachtsbelasting starters
© Pixabay

Het aandeel aanvragen van starters op de woningmarkt is in januari gelijk gebleven ten opzichte van een jaar geleden en zelfs iets gedaald ten opzichte van december 2020. Dit ondanks de maatregelen van de overheid om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Dit meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van cijfers over januari.

De overheid wil de positie van starters op de koopwoningenmarkt verbeteren. Een van de maatregelen is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar per 1 januari 2021. In de eerste maand van dit jaar ziet HDN hier, tegen de verwachting in, nog geen effect van terug in het aantal hypotheekaanvragen van starters. Dat geldt voor het marktaandeel van starters, dat van 28% in december daalde naar 27% in januari, als ook voor de absolute aantallen (in december 11.404 en in januari 10.600). Intermediairs hebben in december, blijkens de cijfers, in ieder geval niet gewacht met het aanvragen van hypotheken voor starters tot januari.

Hypotheeksom starters stijgt licht
Wel ziet HDN dat de gemiddelde hypotheeksom van starters licht is gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. In het vierde kwartaal was het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze groep op de woningmarkt €285.214 en in de eerste maand van dit jaar €289.415.

Stabiel
Het totale aantal hypotheekaanvragen in januari is eveneens stabiel gebleven: zo’n 9700 hypotheekaanvragen per week leverden iets meer dan 39.000 hypotheekaanvragen op. In januari 2020 waren dat er 39.500.

Bron: HDN

GEEN REACTIES