Harde markt lijkt af te vlakken door nieuw verzekeringskapitaal

Gepensioneerden willen compensatie bij invoering nieuw pensioenstelsel
© Pixabay

Er zijn verschillende signalen dat zakelijke verzekeringsmarkt wat minder verhardt dan de afgelopen twee jaar. Onder meer door het ophalen van extra kapitaal.

Dit gebeurt vooral via zogeheten ‘insurance linked securities’, zo constateert ratingbedrijf Standard & Poors. Bij deze waardepapieren worden bepaalde risico’s (deels) ondergebracht bij geïnteresseerde investeerders of beleggers. De bekendste variant is de CAT-bond, voor schade door natuurrampen. In het afgelopen jaar was deze manier van ‘bescherming inkopen’ zeer populair, zo stelt S&P. Daarmee maakt het financiële instrument een comeback nadat het in de nasleep van de kredietcrisis in 2008 uit de gratie raakte.

Mede door dit alternatief was het beroep dat door de verzekeringsbranche deed op traditionele herverzekeraars minder groot dan verwacht en waren daardoor de premieverhogingen door herverzekeraar minder hoog dan aanvankelijk gedacht. Dit heeft vervolgens weer een dempend effect op de premies aan de zakelijke klanten van verzekeraars. Desalniettemin stegen per begin dit jaar de premies van herverzekeraars nog wel flink, met uitschieters in de VS tot 20%. In Europa bleef de stijging beperkt tot 5-10%, zo signaleerde de website Business Insurance recentelijk.

Verder worden door herverzekeraars polisvoorwaarden aangescherpt, aldus S&P. Voor de reguliere P&C-risico’s is het uitsluiten van schade door overdraagbare ziektes inmiddels geaccepteerd, voor risico’s met een langere horizon nog niet. Ook wordt de zogeheten ‘silent cyber’ vaker uitgesloten.

Bronnen: S&P, BusinessInsurance.com, Commercialriskonline.com

GEEN REACTIES