Groningse koopwoningen flink in waarde gestegen

Huizenprijzen stijgen het meest in groningen

De gemiddelde prijs van een koopwoning is in het tweede kwartaal van 2021 met 12,7% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo maakt Calcasa bekend in het WOX kwartaalbericht per 2021 Q2. Hierbij is Groningen de grootste stijger met 16,2% terwijl in Noord-Brabant de prijzen met 11% iets minder stegen. Calcasa heeft dit kwartaal in het bijzonder gekeken naar prijsverschillen binnen gemeenten.

Grote stijging gemiddelde woningwaarde
Ten opzichte van een jaar geleden steeg de gemiddelde woningwaarde met 12,8%. Op kwartaalbasis was de stijging 2,8%. Hierbij is er maar een klein verschil tussen eengezins- en meergezinswoningen: eengezinswoningen gingen op jaarbasis 12,8% en op kwartaalbasis 2,8% in waarde omhoog terwijl meergezinswoningen op jaarbasis 12,3% en op kwartaalbasis 2,9% in prijs toenamen. Opvallend is dat woningen met een lagere waarde meer in prijs stegen. Woningen met een waarde tot 150.000 euro werden 15,7% duurder terwijl woningen vanaf 500.000 euro 11,4% in waarde stegen.

Regionale verschillen
De gemiddelde woningwaarde verschilt per provincie. In Utrecht en Noord-Holland staan de duurste woningen. Deze lieten een prijsstijging zien die in de buurt ligt van het landelijk gemiddelde. In Groningen, waar de prijzen relatief laag zijn, stegen de prijzen juist het meest, met 16,2%. Een lage gemiddelde woningwaarde is echter geen garantie voor een hoge prijsstijging: ook in Limburg zijn de prijzen relatief laag maar hier namen ze met slechts 11,7% toe, na Noord-Brabant de laagste prijsstijging van alle provincies.

Binnen Groningen zijn het de regio’s Oost-Groningen en Delfzijl waar de gemiddelde woningwaarde het meest toenam, in beide gebieden met 16,8%. Woningeigenaren in West-Noord-Brabant zagen hun bezit met 10,2% het minst in waarde toenemen.

Duurste wijk in Den Haag vier keer zo duur als goedkoopste
Calcasa heeft van de vijftien grootste gemeenten van Nederland de goedkoopste en de duurste wijken bepaald. Het blijkt dat je in Amsterdam en Den Haag voor een woning in de duurste wijk gemiddeld vier keer zoveel betaalt als in de goedkoopste wijk. In de overige gemeenten is het verschil minder groot, maar in veel gevallen is de duurste wijk nog wel minimaal twee keer zo duur als de goedkoopste. Als gekeken wordt naar de goedkoopste en de duurste wijk per provincie, dan zijn de verschillen nog veel groter. In Noord- en Zuid-Holland is de duurste wijk zeven keer zo duur als de goedkoopste. In Friesland is het verschil het kleinst: een woning in Oranjewoud (Heerenveen) kost twee keer zoveel als in de wijk Oud-Oost in Leeuwarden.

Bron: WOX kwartaalbericht Calcasa

GEEN REACTIES