Betaalpauze hypotheken stopt per 1 januari 2022

betaalpauze hypotheken stopt per 1 januari 2022

Nu de Nederlandse economie weer volop draait, kondigt de overheid aan te stoppen met een aantal regelingen die tijdens de coronacrisis zijn ingevoerd. De meeste maatregelen eindigen met ingang van 1 oktober. Er zijn enkele uitzonderingen, waaronder de betaalpauze voor hypotheken, die doorlopen tot 1 januari 2022.

Economisch herstel
Regelingen voor ondernemers, zoals NOW, TVL, Tozo en TONK waren bedoeld om de Nederlandse economie door de coronacrisis heen te helpen. De overheid ziet echter dat nu er nog weinig beperkende maatregelen zijn, de economie weer goed draait en de werkloosheid laag is. Om het economisch herstel niet in de weg te zitten, stopt het kabinet per 1 oktober met deze steunmaatregelen.

Belastingmaatregelen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober uitstel van belasting aanvragen. Daarna wordt verwacht dat zij weer gewoon belasting kunnen betalen. De uitgestelde belasting moet vanaf 1 oktober 2022 terugbetaald worden. In totaal hebben 369.000 ondernemers gebruik gemaakt van de mogelijkheid het betalen van belasting uit te stellen.

Andere belastingmaatregelen lopen iets langer door, namelijk tot 1 januari 2022. Bedrijven mogen een vaste reiskostenvergoeding voor werknemers die door corona thuis zijn gaan werken, tot die datum onbelast blijven vergoeden. Daarnaast loopt ook de betaalpauze voor hypotheken door tot 1 januari. Woningeigenaren die door de coronacrisis moeite hadden de hypotheeklasten te betalen, hoeven dan, in overleg met hun bank, tijdelijk geen rente en aflossing te betalen. De hypotheekrenteaftrek kan echter onder voorwaarden wel in stand blijven.

GEEN REACTIES