Goedkoopste basisverzekeringen stijgen het hardst in premie

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De maandpremies van zorgverzekeraars stijgen in 2023 met ongeveer € 10. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren. Opvallend is dat de goedkoopste polissen het hardst in premie groeien.

In 2022 was de goedkoopste basisverzekering met een eigen risico van € 885 te krijgen voor € 86,25 per maand. Voor zover nu bekend, komt de goedkoopste polis met dit maximaal eigen risico in 2023 uit op € 102,95 per maand. Zorgverzekeraars verhogen de premies voor hun goedkoopste labels met 9 tot 18 euro per maand, meldt vergelijkingssite Geld.nl. “Deze stijgingen bij de meeste zorgverzekeraars zijn veel groter dan voor reguliere naturapolissen. Juist de mensen die heel prijsbewust voor de goedkoopste polissen gekozen hebben, gaan dus veel meer betalen in 2023”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Geld.nl
© Geld.nl

Budgetverzekeringen zijn kennelijk zo weinig rendabel geworden, dat zorgverzekeraars Anderzorg en ZieZo ze niet eens meer aanbieden in 2023. Maar de duurdere basispolis bij deze maatschappijen kost € 20 per maand meer.

Inhoudelijke verschillen

Zorgverzekeraars focussen dit jaar meer op inhoudelijke verschillen in plaats van op premie, zegt Bulthuis. “Verzekeraars willen meer de nadruk leggen op de extra diensten en services die ze bieden, zoals hulp bij afvallen en meer bewegen. En op de kwaliteit van de ingekochte zorg.”

Dit is op zich een goede ontwikkeling, want het past beter bij het solidariteitsprincipe. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers riep zorgverzekeraars al meerdere keren op zich niet uitsluitend te richten op jonge, gezonde verzekerden.

Geld.nl ziet ook dat verschillende zorgverzekeraars in 2023 minder korting bieden als consumenten hun eigen risico verhogen. “Het eigen risico verhogen is vooral interessant voor mensen die niet of nauwelijks zorg gebruiken”, zegt Bulthuis. “Dus dit past ook in de beweging van zorgverzekeraars om zich niet meer specifiek op deze groep te richten.”

Daling kwaliteit zorg

Maar geld is niet het enige probleem. Er zijn er veel meer: vergrijzing, personeels- en capaciteitsgebrek, ict-perikelen, het groeiende aantal mogelijkheden in de zorg dat weer een groeiende vraag oplevert. De topman van CZ-groep zei vrijdag dat hij niet meer kan garanderen dat iedereen toegang houdt tot de juiste zorg.

Minister Kuipers noemde gisteren in gesprek met tv-programma Buitenhof ook de daling van de kwaliteit van de zorg.”We zijn niet meer de beste”, gaf hij toe. Opvallende oorzaak is volgens hem het competitie-element van de zorg. Zorgverleners worden al jaren gedwongen om met elkaar in concurrentie te gaan, met de bedoeling dat de zorg hiermee beter wordt. Dit concept werkt niet meer, gaf Kuipers toe. Er moet juist meer worden samengewerkt. Dit kan zowel de efficiency als de kwaliteit van de zorg verbeteren, hoopt hij.

Om dit te bereiken, wil de minister via het integraal zorgakkoord een deel van de macht bij zorgverzekeraars weghalen en terugbrengen naar het ministerie. Zo zouden bijvoorbeeld bij kankerdiagnoses alle patiënten voortaan standaard een behandeling in een samenwerkingsverband moeten krijgen. Een mooi streven. Helaas heeft de minister geen enkel dwangmiddel om dit te bereiken, hij kan hooguit aansporen.

GEEN REACTIES