Gewijzigde voorwaarden a.s.r. Vitality leiden tot veel onbegrip

veel klachten over gewijzigde voorwaarden asr vitality

Consumentenprogramma Radar ontving een groot aantal klachten nadat verzekeraar a.s.r. aankondigde het Vitality-programma te versoberen. Was het eerder bijvoorbeeld mogelijk met het behalen van twee weekdoelen een bol.com-bon van 10 euro te krijgen, nu moeten er vier weekdoelen behaald worden voor een bon van 15 euro. Dit betekent fors meer sporten voor de deelnemers. Niet gezond, zegt een sportarts tegen Radar.

Met het Vitality-programma, dat in 2019 werd geïntroduceerd, kunnen deelnemers punten sparen door te bewegen. Per week, maand en jaar kunnen beloningen verdiend worden. De weekbeloningen leveren bijvoorbeeld cadeaubonnen op en met de maandbeloningen kan een deelnemer korting krijgen op de aanschafprijs van een fitbit of Apple Watch.

Als voorbeeld wordt de fanatieke deelnemer Patrick genoemd. Hij loopt tweemaal per week een uur hard en eenmaal per week drie kwartier. Soms vervangt hij zijn hardlooprondje door tweemaal wandelen. Dit levert hem 800 punten op. Onder de nieuwe voorwaarden zal Patrick viermaal per week een uur moeten hardlopen om tot hetzelfde puntenaantal te komen. Emeritus hoogleraar Frank Backx zegt tegen Radar dat dit niet goed is: “Vier keer is voor de meeste mensen teveel. Bij drie keer in de week hardlopen heb je altijd een hersteldag tussendoor, maar bij vier keer heb je dat niet meer. Dan liggen blessures op de loer. Daar gaat a.s.r. een stapje te ver.”

Het verlagen van de beloningen is niet de juiste manier om mensen in beweging te houden, blijkt uit de reactie van een andere deelnemer: “Ik moet twee keer zoveel hardlopen voor minder bonnen, ja, dat werkt ongelofelijk demotiverend.”

Als argument voor het wijzigen van de voorwaarden zegt a.s.r. “dat de kosten-baten-balans van hun programma niet klopte, waardoor zij een verandering moesten aanbrengen”. De verzekeraar heeft toegezegd dat voor bestaande klanten een oplossing gezocht wordt zodat zij alsnog hun smartwatch kunnen terugverdienen volgens de doelen die ze onder de oude voorwaarden hebben gesteld.

Bron: Radar

GEEN REACTIES