Gevolgen private lease voor hypotheekruimte onbekend bij velen

Gevolgen private lease voor hypotheekruimte onbekend bij velen

Een kwart van de private-leaserijders weet niet dat zij minder hypotheek kunnen krijgen dan wanneer ze geen private-leasecontract hadden gehad. Van alle Nederlanders is maar liefst 42% daar niet van op de hoogte. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise in samenwerking met Panel Inzicht, onder 1.000 Nederlanders.

Impact op maximaal hypotheekbedrag wordt groter

Private-leasecontracten worden voor 65% van het leasebedrag geregistreerd bij het BKR. Vanaf 1 april 2022 wordt dit 100%.Van de private leasers weet 30% dit niet. De registratie bij het BKR zorgt ervoor dat er minder ruimte overblijft om een hypotheek af te sluiten. Opzeggen van het leasecontract kan de mogelijkheid geven een aanzienlijke hogere hypotheek af te sluiten.

Pricewise heeft voor een voorbeeldconsument berekend wat de impact is van private lease op de hoogte van de hypotheek die hij kan krijgen. Sunny Schenkers, expert lenen bij Pricewise, legt uit: “Stel dat jij en je partner een gezamenlijk inkomen van 66 duizend euro per jaar hebben, dan kunnen jullie zonder private lease een hypotheek krijgen van 334 duizend euro. Met een private leasecontract van 48 maanden waarbij je maandelijks 350 euro betaalt, is dit nog maar 235 duizend. Dat scheelt je dus zo een ton, terwijl de totale kosten voor je leasecontract maar rond de 17 duizend euro liggen. Als je in de nabije toekomst van plan bent een hypotheek aan te vragen, kan het raadzaam zijn te wachten met private lease.”

Tevredenheid over private lease is hoog

Pricewise raadt consumenten dus aan vooraf na te denken over de vraag of ze binnenkort een hypotheek nodig hebben en dan nog even geen private-leasecontract af te sluiten. 21% van de private-leaserijders geeft aan niet van het contract af te kunnen. Zij zitten dus tijdens de rest van de looptijd met het nadeel dat ze een minder hoge hypotheek kunnen krijgen. Het voordeel van private lease weegt echter voor zo’n 70% van de leasers op tegen de nadelen. De verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud zijn inbegrepen bij de prijs, dus het geeft zekerheid over de kosten. Schenkers: “Vooral onder jongeren, die relatief weinig spaargeld en schadevrije jaren hebben, is private lease een laagdrempelige manier om een nieuwe auto te rijden.”

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES