Generatie Z durft de overstap van zorgverzekeraar niet te maken

Generatie Z durft de overstap van zorgverzekeraar niet te maken

Half november moeten alle zorgverzekeraars weer hun premies voor het komende jaar bekendmaken. Voor veel mensen begint dan het vergelijken van prijzen en voorwaarden om voor het volgende jaar de beste verzekering af te sluiten. Er is echter een groep die dit liever achterwege laat en lekker blijft zitten bij de huidige zorgverzekeraar: generatie Z. Ruim een kwart van deze groep jongeren ziet het niet zitten om over te stappen. Dat blijkt uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise.

Beperkte kennis onder jongeren

De angst om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar komt voort uit onwetendheid over een aantal zaken. Het gebrek aan kennis is naar voren gekomen uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van Pricewise. Generatie Z haalde een gemiddelde score van 5,6 terwijl de gemiddelde Nederlander een 6,1 scoorde. In de quiz stelt Pricewise vragen over de basisverzekering, de eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Het blijkt vooral onduidelijk te zijn welke kosten onder het verplichte eigen risico vallen en wat de basisverzekering dekt, of niet.

26% ziet de overstap niet zitten

Maar liefst 47% van de jongeren geeft aan niet te weten welke zorg vergoed wordt en 40% weet niet welke zorg zij zelf nodig hebben. Ondanks deze zorgen verdiept 41% zich wel jaarlijks in de materie om te kijken of een overstap goed zou zijn. Uiteindelijk durft 26% de stap niet te zetten. Er is echter minder reden om bang te zijn dan sommige van de jongeren misschien denken. De basisverzekering is immers bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Wat in de basisverzekering gedekt is, is eenvoudig na te zoeken op de website van de zorgverzekeraar of de overheid.

Enige vooronderzoek wel vereist

Toch is het nog wel zaak goed te kijken naar wat een zorgverzekeraar precies te bieden heeft. Hans de Kok, directeur Pricewise: “Of zorg vergoed wordt, ligt daarnaast aan de keuze voor het soort basisverzekering en de betreffende zorgverlener. Bij een restitutieverzekering kun je kosteloos naar elke zorgverlener, ongeacht of deze gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Bij een naturaverzekering betaal je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener een bepaald percentage zelf. Naar welke zorgverleners je kunt gaan, vind je op de website van de zorgverzekeraar. Neem deze zorgkeuze tijdens het vergelijken van je zorgverzekering mee.”

Bron: Pricewise

GEEN REACTIES