Gemiddeld veertien bezichtigingen per verkocht huis

Wedloop op woningmarkt lijkt vooralsnog niet af te nemen.

Flink in de bus blazen om tussen gekte woningmarkt te komen
76 procent van biedingen boven de vraagprijs.
Bijna 70 % van de mensen denkt momenteel meer dan €20.000,- boven de vraagprijs voor een huis te moeten bieden om überhaupt kans te maken op aankoop. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland onder meer dan duizend mensen met een koophuis.
Een groot deel daarvan denkt zelfs dat meer dan €30.000,- nodig is.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de mensen met een koophuis zich momenteel oriënteert op het kopen van een huis.
Vijf procent doet dat met veel haast, zo’n twintig procent doet dat met wat minder haast”, vertelt directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden.

De woningmarkt is en blijft overspannen. Ook deze maand blijkt weer uit interne data van Makelaarsland dat afkoelen van de huizenmarkt vooralsnog uit zicht is. Ook in de vakantiemaand augustus is men vrolijk doorgegaan met doorbieden boven de vraagprijs. In die maand was ook weer driekwart van de uitgebrachte biedingen boven de vraagprijs. Inmiddels stabiliseert het aantal biedingen boven de vraagprijs zich op 76 procent.

Van Wijgerden: “In 2020 vonden we het al fors dat iets meer dan de helft van de biedingen boven de vraagprijs zat. In 2019 was het nog minder dan veertig procent. Dit is van een hele andere orde.

Trekken van de portemonnee
Dat mensen flink de portemonnee moeten trekken voor een nieuw huis is ook doorgedrongen tot de huizenbezitters die hebben meegewerkt aan het onderzoek van Makelaarsland. “De overgrote meerderheid denkt momenteel minstens tienduizenden euro’s boven de prijs te moeten gaan zitten om ertussen te komen. Het zijn behoorlijk forse bedragen die maar weer aangeven in wat voor gekke tijd we zitten”, aldus Van Wijgerden.
Van die overgrote meerderheid denkt 37 procent momenteel met twintig tot dertigduizend euro een kans te maken. De rest zit daar nog flink boven. Zo denkt achttien procent dat het met dertig- tot veertigduizend euro lukt. Andere huizenbezitters denken zelfs nog dieper in de buidel te moeten tasten.”

Nederlander naïef?
Ook het aantal bezichtigingen per verkochte woning is de afgelopen zomermaanden onverminderd hoog gebleven. Uit interne data blijkt dat er van juni tot en met augustus gemiddeld nog steeds twaalf bezichtigingen per verkochte woning hebben plaatsgevonden. Het jaarlijkse gemiddelde is nog hoger en komt uit op veertien bezichtigingen per verkochte woning.

Bijzonder is dat eigenaren van een koophuis de situatie momenteel iets rooskleuriger lijken voor te stellen. Van Wijgerden: “Bijna zeventig procent (69%) van de respondenten denkt nog steeds dat zij er, na minder dan tien bezichtigingen, in slagen om een huis te kopen. Elf procent denkt wél tussen de tien en twintig bezichtigingen nodig te hebben. De rest weet het niet of denkt dat het nog langer zal duren.

Doorlooptijd korter dan kort
In tegenstelling tot de aankoop van een huis verwachten mensen wel een stuk sneller te slagen in het verkopen van een huis. Na het plaatsen van het ‘Te Koop’ bord in de tuin denkt 21 procent inmiddels dat het mogelijk is om binnen zeven dagen z’n huis kwijt te zijn. Nog eens een kwart schat in het binnen twee weken te kunnen regelen. 31 procent geeft aan hier niet langer dan een maand over te doen. 23 procent denkt er langer dan een maand over te doen of geeft aan simpelweg geen inschatting te kunnen maken.

Bron : Makelaarsland (lid NVM)

GEEN REACTIES