Belangstelling voor elektrische auto groeit

elektrische auto steeds populairder

De vraag naar elektrische auto’s groeit sterk. Dat blijkt uit cijfers van het Europese online autoplatform Autoscout24. Het bedrijf heeft in juli en augustus 2021 een grote groep gebruikers uit verschillende landen ondervraagd. Ruim een derde van de totale groep ondervraagden geeft aan een elektrische of hybride auto te overwegen als er een andere auto aangeschaft gaat worden. Van de Nederlanders is dit 45%. Wel zou 61% van de Nederlandse respondenten meer informatie willen hebben over elektrisch rijden. Zo is er nog veel onduidelijk over onderhoudskosten en over wat de voor- en nadelen van elektrisch rijden zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft nog twijfels over het elektrisch rijden. Zo zouden elektrische auto’s te duur zijn en niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Vooral Tesla populair
Volgens Autoscout24 wordt er op het platform vooral gezocht naar Tesla’s. Ook de Audi, Volkswagen, Renault en BMW zijn populair. Het model dat het meest in trek is, is de Tesla Model S, gevolgd door de Audi e-Tron en de Tesla Model 3. Opvallend is dat de gemiddelde prijs van elektrische auto’s volgens Autoscout24 sinds 2018 is toegenomen van bijna 38.000 euro tot ruim 42.000 euro. De prijs van een reguliere auto is bij Autoscout24 gemiddeld 27.500 euro. Ook nam het aanbod van elektrische auto’s bij Autoscout24 in het afgelopen jaar met 57% toe.

Een elektrische auto verzekeren
Uit de gegevens van Autoscout24 blijkt dat de respondenten gelijk hebben als ze zeggen dat elektrische auto’s duurder zijn dan reguliere auto’s. Dat zie je ook terug in de verzekeringspremie. Independer wijst erop dat vooral de accu een grote kostenpost kan zijn. Daarom adviseren zij elektrische auto’s allrisk te verzekeren. Daarnaast geeft Independer nog een aantal aandachtspunten. Is bijvoorbeeld de laadkabel ook meeverzekerd als accessoire in je autoverzekering? Hoe is de verzekering geregeld voor een gehuurde accu? Deze valt vaak niet onder de dekking voor accessoires, volgens Independer. Een laatste ding om op te letten is de eigen laadpaal. Is schade hieraan of diefstal gedekt op de woonhuisverzekering?

Een Tesla verzekeren
Het kan geen kwaad voorafgaand aan de aanschaf van een elektrische auto te onderzoeken welke autoverzekering het meest geschikt is voor het gewenste model. Volgens Independer is het verzekeren van een Tesla wat lastiger dan het verzekeren van andere auto’s. De reden hiervoor is het ingebouwde volgsysteem. “Dat systeem is een beveiliging om je auto bij diefstal op te sporen. Omdat het ingebouwde volgsysteem bij een Tesla niet voldoende is, willen veel verzekeraars je auto niet verzekeren”, aldus Independer.

Bron: Autoscout24, Independer

ENERGIELABEL?
Zou de overheid besluiten om motorrijtuigen te voorzien van een energielabel, dan zal de populariteit van elektrische auto’s in een stroomversnelling komen.
En dat is dan ook weer goed voor de verkeersveiligheid en de uitstoot van broeikasgassen.
Publicatie over het Energielabel : LINK

GEEN REACTIES