Garantievermogen NHG blijft groeien

Garantievermogen NHG blijft groeien
© Jens Neumann, Pixabay

Het garantievermogen van de Nationale Hypotheek Garantie blijft groeien. Dit kapitaal, bedoeld om hypotheekhouders een vangnet te bieden bij problemen, steeg van €1,53 miljard eind 2020 naar €1,57 miljard euro eind 2e kwartaal, een toename van 2,6% in een half jaar tijd.

De groei van het garantievermogen is vooral te danken aan een toename van het aantal nieuwe garanties waar borgtochtprovisie-inkomsten uit voortkomen, een zeer beperkt aantal verliesdeclaraties en een laag gemiddeld uitgekeerd verliesbedrag, meldt het Waarborgfonds Eigen Woning, initiator van NHG, in het meest recente kwartaalbericht.

Kostengrens blijft gelijk
Door de sterk gestegen huizenprijzen wordt het aanbod van woningen onder de NHG-kostengrens (nu €325.000,-) steeds schaarser. Het aanbod ligt in het tweede kwartaal 10% lager dan in diezelfde periode in 2020. Desondanks verhoogt het Waarborgfonds voorlopig de kostengrens niet. Bjorn Jonkergouw, manager finance, risk en compliance bij NHG: “Het verhogen van de kostengrens in deze oververhitte woningmarkt helpt onze doelgroep niet. Integendeel, we zouden olie op het vuur gooien. Sinds 2021 volgen we de woningprijsontwikkeling bewust met wat vertraging. De kostengrens ontwikkelt zich daardoor gelijkmatig en draagt hierdoor bij aan een stabielere woningmarkt.  Bovendien is het verhogen van de kostengrens geen oplossing voor het tekort aan woningen. De oplossing daarvoor ligt in het creëren van extra woningen.”

Waakzaam
Hoewel de economische vooruitzichten gunstig zijn en het aantal werklozen laag is, blijft het Waarborgfonds waakzaam. “De onzekerheid over de effecten van de pandemie en de aangekondigde beëindiging van de steunmaatregelen hebben volledige aandacht.” Samen met de sector heeft het Waarborgfonds een plan ontwikkeld voor hypotheekklanten die straks in de problemen dreigen te komen. Met dit plan moeten klanten met dreigende betalingsproblemen vroegtijdig in beeld komen en op maat geholpen kunnen worden. Ook komt er een communicatiecampagne. “Dankzij actieve monitoring en de samenwerking via het plan kan de sector snel klaarstaan als het nodig is.”

 

 

GEEN REACTIES