‘Functie Risk & Insurance Manager wordt strategischer’

bron: www.narim.nl

De Risk & Insurance Manager, verantwoordelijk voor de zakelijke verzekeringen en het risicomanagement binnen een bedrijf, schuift op in de hiërarchie.

Dat signaleert Adri van der Waart, Risk & Insurance Manager bij Arcadis en sinds eind maart de nieuwe voorzitter van de NARIM in een interview op de website van de beroepsvereniging. Van der Waart ziet dat de R&I Manager steeds meer op de voorgrond treedt in het beleid rond risicomanagement. ‘Er wordt niet alleen meer maar ook een andere inhoud gevraagd. Misschien minder operationeel en meer strategisch. Het is een effect van het feit dat de wereld in beweging is. Er is sprake van voortdurende onzekerheid.’

Wollig
Het valt Van der Waart op dat er bij risicomanagement nog steeds vaak in wollige taal wordt gesproken. Volgens hem is dat niet nodig: ‘Maak het praktisch en handel pragmatisch, is mijn instelling. Van ons wordt meer dan ooit verwacht dat je weet waarover je praat: wat zijn de risico’s, waar bevinden deze zich en hoe kun je deze managen.’ Daarnaast opereren R&I Managers binnen ondernemingen vaak als eenlingen en is het voor hen moeilijk om inhoudelijk te kunnen sparren, stelt de NARIM-voorzitter, bijvoorbeeld met de verzekeraar, de makelaar, advocaat of andere experts. Deze samenwerking is volgens hem de sleutel om als specialistische beroepsgroep en als individu succesvol te zijn in een organisatie. Deze partijen kunnen daarnaast veel betekenen bij het zoeken naar tailormade-oplossingen, vindt Van der Waart. Daar wordt volgens hem door bedrijven steeds meer naar gezocht.

Cyber
Verder ziet de NARIM-voorzitter dat veel R&I Managers zich bewust zijn van de digitale kwetsbaarheid van organisaties en van het feit dat je je zaken zo goed mogelijk op orde moet hebben omtrent cyberrisk. ‘Het is niet langer de vraag of je met een cyberaanval te maken krijgt, maar wanneer. Dat het een keer gebeurt, staat wel vast.’ De NARIM introduceerde daarom een kenniscentrum over cyberrisico’s en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast staan politieke risico’s (o.m. de Brexit), risico’s op het gebied van Health & Legal en de effecten van waardefluctuaties in valuta op dit moment in de picture.

Op 17 mei vindt het jaarlijkse NARIM-congres plaats.

GEEN REACTIES