AFM wil Europese aanpak voor flitskredieten

AFM wil Europese aanpak voor flitskredieten
© Pixabay

Als het aan de AFM ligt, komt er een Europese aanpak voor flitskredieten en een eenduidig Europees standpunt voor crypto’s en ICO’s. Dit staat te lezen in de jaarlijkse wetgevingsbrief van de AFM. Daarnaast ziet de toezichthouder graag een wettelijke basis om informatie met haar te kunnen delen.

“De technologische ontwikkelingen in de financiële sector gaan steeds sneller. Ondernemingen, al dan niet afkomstig uit de traditionele financiële sector, denken niet meer in grenzen en beperkingen. Om risico’s eerder te signaleren is verdergaande internationale samenwerking en vernieuwing van het toezicht noodzakelijk. In deze dynamiek moeten de bevoegdheden van de financieel toezichthouders mee ontwikkelen om effectief toezicht te kunnen blijven houden”, aldus de AFM.

Flitskredieten
“Het reclameverbod dat nu in ontwikkeling is zou een belangrijke stap zijn in de bescherming van consumenten tegen flitskredieten. Daarnaast vraagt de AFM de minister van Financiën om een oplossing te creëren voor de aanpak van flitskredieten die aangeboden worden van buiten Nederland. Op dit moment is er geen eenduidige Europese aanpak. Samenwerking op EU-niveau zal bijdragen aan het tegengaan van schadelijke kredieten, bijvoorbeeld door een herziening van de richtlijn Consumentenkrediet.”

De AFM kijkt vooral kritisch naar het zogeheten goederenkrediet, vaak in de vorm van ‘koop op afbetaling’. Uit eigen onderzoek blijkt dat het achterstandspercentage in de goederenkredietmarkt ‘significant hoger’ ligt dan in andere marktsegmenten. In de goederenkredietrnarkt worden voornamelijk doorlopende kredieten verstrekt met een relatief lange looptijd. De AFM vindt dat de looptijd van dit type krediet niet aansluit bij de aanschaf en levensduur van de goederen waarvoor het is afgesloten. Dit brengt onnodige risico’s met zich mee.

Data-analyse
Verder pleit de AFM voor toepassing van data-analyse in het toezicht. Zo krijgt de toezichthouder meer instrumenten in handen om risico’s vroegtijdig te signaleren. “Nieuwe marktproblemen kunnen hiermee beter worden voorkomen. Het delen van informatie van en met andere toezichthouders is daarbij essentieel.” Aangezien de mogelijkheden voor de AFM nu beperkt zijn, pleit zij dan ook voor een wettelijke grondslag om makkelijker aan die informatie te komen.

Bron: AFM

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES