Flink hogere kosten bij NN Bank

Pixabay

De bankdochter van verzekeraar Nationale-Nederlanden, NN Bank, zag de winst in het eerste halfjaar met bijna een kwart dalen door een sterke stijging van de kosten.

Dat blijkt uit het halfjaarrapport dat NN Bank donderdag heeft gepubliceerd. De winstdaling komt voor een deel door een eenmalige last van €21 mln als gevolg van een nieuwe manier om de LTV van de hypotheekportefeuille te berekenen. Maar ook zonder deze bijzondere kostenpost, stegen de operationele kosten bij NN Bank harder (+29%) dan de inkomsten uit rente en commissie (+23%). De cijfers worden sterk beïnvloed door de overname van Delta Lloyd Bank en de directie merkt in een toelichting dan ook enigszins eufemistisch op dat de kostenvoordelen van de integratie nog niet zijn gerealiseerd. De bank was behalve aan salarissen meer geld kwijt aan inhuur van externen, IT-kosten en personeelskosten die zijn toegerekend vanuit Nationale-Nederlanden.

Aan de inkomstenkant lijkt het erop dat NN Bank sterker gaat leunen op commissie-inkomsten. Deze verdubbelden en waren daarmee in het eerste halfjaar van 2018 verantwoordelijk voor ruim 22% van de inkomsten tegenover bijna 14% in 2017. De commissies worden verdiend met de hypotheekadministratie en andere dienstverlening voor ING Bank (vooral Westland Utrecht), de verschillende verzekeringsdochters van Nationale-Nederlanden en voor het NN Dutch Residential Mortgage Fund.

De toelichting op de nieuwe hypotheekproductie bevestigt dit beeld. NN Bank sloot voor €2,7 mrd af aan nieuwe hypotheken; €2,4 mrd daarvan is voor rekening van het Mortgage Fund en voor rekening van de verzekeringsdochters van NN. Slechts €0,3 mrd is voor eigen rekening. NN Bank heeft een marktaandeel van ongeveer 5%.

Het rapport maakt verder duidelijk dat NN Bank naarstig op zoek is naar extra funding. De bankdochter heeft in de afgelopen tijd verschillende obligaties uitgegeven en derivaten van de hypotheekportefeuille in de markt gezet. Verder zegt de bank op zoek te zijn naar nieuw spaargeld in Spanje.

GEEN REACTIES