Financiële problemen vaak oorzaak van vechtscheiding

Financiële problemen vaak oorzaak van vechtscheiding
© Pixabay

Financiële problemen zijn vaak oorzaak dat een echtscheiding uitloopt tot een vechtscheiding. Het op orde hebben van kredieten, verzekeringen, de hypotheek en andere geldzaken blijkt zelfs de meest doorslaggevende factor te zijn bij het voorkómen dat een echtscheiding escaleert. Dit blijkt uit een onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl. Dit onderzoek verschijnt vandaag in het kader van de Dag van de Echtscheiding, 14 september.

Het aantal vechtscheidingen stijgt. Inmiddels is een kwart (24 procent) van de echtscheidingen die mediators verzorgen, een vechtscheiding. Daarbij loopt de scheiding uit op een groot gevecht dat voor de rechter en door advocaten gestreden wordt, en wordt het doel behalve scheiden ook: de ander materiële of immateriële schade berokkenen.

Eerder bleek al uit onderzoek van TNS NIPO dat tussen 2013 en 2015 het percentage vechtscheidingen van 10 naar 20 procent is geklommen. Volgens het onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl blijkt dat tussen 2015 en 2018 dus verder te zijn opgelopen.

In het onderzoek gaven 293 echtscheidingsmediators antwoord op de vraag hoe mensen in een vechtscheiding terechtkomen. Gezamenlijk hebben de ondervraagde mediators in totaal zo’n 60.000 echtscheidingszaken behandeld.

Ruzie om geld
Opvallend is dat financiële problemen veel vaker als de oorzaak van een vechtscheiding worden genoemd, dan als de oorzaak van een ‘gewone’ scheiding. Geconcludeerd kan dus worden dat waar er geld op het spel staat, ruzie vaker voorkomt. Financiële problemen verhogen de kans op vechten tijdens de echtscheiding zelfs meer dan vreemdgaan of lichamelijk geweld.

Voor een ‘gewone’ echtscheiding zien de ondervraagde mediators vijf belangrijke oorzaken: behalve financiële problemen zijn dat onverwerkt oud zeer; man heeft een ander; vrouw heeft een ander en de bemoeienis van de schoonfamilie.

Bron: Gecertificeerdemediators.nl

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES