FFP en SEH starten koepel voor keurmerken

De koepel REFA, Register Erkend Financieel Adviseur, moet een samenwerkingsverband worden van gerespecteerde keurmerken.

FFP en SEH nemen hiervoor samen het initiatief. Zij gaan onderzoeken op welke terreinen zij kunnen samenwerken met behoud van zelfstandigheid van beide afzonderlijke keurmerken.

FFP, de beroepsvereniging van meer dan 3500 gecertificeerd financieel planners voert het keurmerk RFA, Register Financieel Adviseur. Bij SEH zijn 12.000 Erkend Hypotheekadviseurs aangesloten. Zij wijzigt haar keurmerk in EFA: Erkend Financieel Adviseur. Zoals wij eerder meldden zal deze transitie eind 2015 voltooid zijn.

Wim van Wingerden, voorzitter SEH: “Verdergaande samenwerking bijvoorbeeld via een koepel biedt ons de mogelijkheid om bij belangrijke dossiers op het gebied van advies, deskundigheid, integriteit en certificering af te stemmen en aan relevantie te winnen. We kunnen gemeenschappelijke belangen samen behartigen richting de relevante stakeholders.” Marc van Poeteren, voorzitter FFP, over de samenwerking: “Door middel van deze samenwerking bundelen we in de toekomst de kracht van meer dan 15.000 hoog gekwalificeerde en breed adviserende financieel adviseurs en planners. Voor zowel adviseurs als planners het beste van beide werelden dus”. Beide voorzitters benadrukken daarbij de blijvende autonomie en zelfstandigheid van beide afzonderlijke keurmerken.

Zij hopen dat het samenwerkingsinitiatief uitgroeit tot een breder verband, waarbij ook andere keurmerken en registers zich kunnen aansluiten.

Piramide

Met het label Erkend Financieel Adviseur op financieel adviseursniveau en het bestaande FFPkeurmerk op financieel plannersniveau ontstaat in de optiek van het SEH- en FFP-bestuur een helder bouwwerk: een piramide met als basis het Wft-kader en op bovenwettelijk niveau de Erkend Financieel Adviseur en aan de top de FFP-gecertificeerd financieel planner. “Dit moet de consument helder onderscheid verschaffen in het aanbod van financiële dienstverleners.”

GEEN REACTIES