Extra winstmarge op hypotheken opgelopen tot ruim 1 procent

De gemiddelde extra winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief is in augustus verder opgelopen.

Dit heeft de Vereniging Eigen Huis berekend.

VEH houdt een actie tegen het volgens haar onnodig hoge rentetarief. Hierdoor “wordt het mensen ook moeilijker gemaakt een volgende woning te kopen. Daarnaast lijdt de rijksoverheid schade door de hogere renteaftrek. Banken spekken hun kassen ten koste van de consument", aldus directeur Rob Mulder.

Bij de introductie van de Eigen Huis Rentebarometer een maand geleden stond de extra winstmarge die banken bovenop de normale winst berekenen, op een gemiddelde van 0.85%. In augustus is de extra winstmarge verder gestegen waardoor de Eigen Huis Rentebarometer op 1,01% uitkomt. De stijging wordt volgens VEH veroorzaakt door het niet doorberekenen aan klanten van een verlaging van de basisrente en een afname van de financieringskosten waar banken van profiteren.

De constatering van VEH zal niet zonder gevolgen blijven voor de branche. De vereniging is vorige maand aan ctie gestart tegen ‘de enorme overwinsten’ en heeft intussen 82.000 handtekeningen verzameld onder een petitie waarmee bezwaar wordt gemaakt tegen de handelwijze van de banken. SP-europarlementariër Dennis de Jong heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie.

GEEN REACTIES