Ex-kankerpatiënt kan zich straks makkelijker verzekeren

Ex-kankerpatiënt kan zich straks makkelijker verzekeren

Een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering afsluiten wordt straks makkelijker voor ex-kankerpatiënten. Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad mag vijf jaar na genezing niet meer worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Mensen boven de 21 hoeven straks na tien jaar niet meer te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad.

De Ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Hoekstra van Financiën. De minister, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben met elkaar afgesproken dat ex-patiënten op dezelfde manier behandeld worden als mensen die geen kanker hebben gehad. Als iemand is genezen van kanker mag een verzekeraar daar na de vastgestelde termijn van vijf of tien jaar niet meer naar vragen. Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten moeite kunnen hebben om een verzekering af te sluiten, hogere premies moeten betalen of worden geweigerd.

Koploper
De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder. Met de vijfjaarstermijn tot 21-jarigen is Nederland een koploper in Europa.

Bron: Ministerie van Financiën

GEEN REACTIES