Doorlooptijd hypotheekaanvragen bijna verviervoudigd sinds coronacrisis

Doorlooptijd hypotheekaanvragen bijna verviervoudigd sinds coronacrisis
© Pixabay

De tijd die hypotheekverstrekkers nodig hebben om hypotheekaanvragen af te handelen neemt snel toe. Sinds het begin van de coronacrisis is de gemiddelde doorlooptijd bijna verviervoudigd. Was de doorloopotijd vóór de corona-uitbraak gemiddeld nog 2 werkdagen, nu ligt deze op 7 werkdagen, met uitschieters naar 13 of 14 dagen.

Om inzicht te geven in de wachttijden voor een rente-aanbod en een hypotheekaanvraag heeft Independer een speciale wachttijden-pagina gemaakt waarin per geldverstrekker de wachttijd in werkdagen is te zien voor aanvragers in loondienst. Volgens de meest recente update van deze lijst (25 mei) zijn Reaal en Robuust het traagst met de beoordeling van het dossier: 13 dagen. Het snelst zijn Attens, Munt, Rabobank, en Woonfonds met 3 dagen.

Follow-upvragen
De toename van de doorlooptijd van hypotheekaanvragen wordt veroorzaakt door twee belangrijke factoren. “Hypotheekvertrekkers hebben in korte tijd veel meer werk gekregen omdat het aantal hypotheekaanvragen de laatste maanden explosief is gestegen”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer. “Daarnaast zijn deze geldverstrekkers door de coronacrisis strenger geworden bij het controleren van de aanvragen. Steeds vaker stellen zij ‘follow-upvragen’. Je ziet dat ze er rekening mee houden dat een groeiende groep mensen straks de hypotheek niet meer kan opbrengen vanwege de coronacrisis. Hierdoor lopen de geldverstrekkers meer risico en zijn ze strenger bij beoordelen van de aanvraag.”

Aanvragers worden vaak verrast door de vertraging. Lankreijer-Kos adviseert hen er scherp op toe te zien dat alle benodigde documenten op orde zijn en ruime ontbindende voorwaarden af te spreken.

Bron: Independer

GEEN REACTIES