DNB: spaarwoede door corona zet lichtjes door in derde kwartaal

Het bij banken gestalde spaargeld liet in het derde kwartaal van dit jaar een bescheiden groei zien, na een spectaculaire toename een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit statistieken van DNB van maandag. Het totale bedrag aan spaargeld bedroeg eind september 389,6 mrd euro, ruim twee miljard euro meer dan begin juli. In het tweede kwartaal bedroeg de stijging nog zo’n 16 mrd euro. Laatstgenoemde was een gevolg van de corona-lockdown in april en mei. Consumenten spendeerden nauwelijks in de horeca, recreatie, cultuur en sport en hielden daardoor geld over.

De versoepelingen die in juni werden afgekondigd hadden meteen hun weerslag in het bestedingspatroon. Consumenten hielden in de zomermaanden ‘slechts’ 2 mrd euro over om op de spaarrekening te zetten. Dat is overigens nog wel een teken van extra sparen, waarschijnlijk als gevolg van de covid-uitbraak. In de afgelopen jaren daalde het totale spaarsaldo in de periode juli-september telkens.

De toename van het spaargeld dit jaar komt volledig voor rekening van deposito’s zonder vaste looptijd, waaronder vrij opneembare internetspaarrekeningen. Daar nam het saldo toe van 311,5 mrd euro begin maart naar 332,2 mrd euro eind september. Het bedrag aan deposito’s met een vaste looptijd daalde in deze periode licht met 0,7 mrd naar 57,3 mrd euro.

GEEN REACTIES