‘Digid en Mijnoverheid kosten pensioenfondsen 2 miljoen euro per jaar’

'Digid en Mijnoverheid kosten pensioenfondsen 2 miljoen euro per jaar'
© Pixabay

Pensioenfondsen zullen jaarlijks twee miljoen euro aan kosten hebben voor het gebruik van DigiD en de Berichtenbox van Mijnoverheid. Deze kosten zullen worden doorberekend aan iedereen die een pensioen opbouwt of krijgt. Dit meldt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie in een brandbrief aan Digicommissaris Bas Eenhoorn, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de digitale communicatie met de overheid.

De Pensioenfederatie vindt de kosten te hoog. Elke succesvolle inlog in de Berichtenbox kost nu 14 cent inclusief btw. Een bericht versturen via MijnOverheid kost 57 cent inclusief btw. De federatie noemt dit laatste bedrag, vergeleken met alternatieven “te hoog, om niet te zeggen prohibitief”.

“Een pensioenfonds is een private organisatie die zonder winstoogmerk handelt in het belang van zijn deelnemers. Hoewel veel pensioenfondsen het gebruik van DigiD en MijnOverheid toejuichen, zal bij de keuze voor het gebruik hiervan het kostenaspect zwaar wegen. Voor een pensioenfonds is het goedkoper om een andere communicatievorm te gebruiken. Als pensioenfondsen kiezen voor alternatieven, leidt dit tot suboptimaal gebruik van de digitale infrastructuur en versnippering”, aldus de Pensioenfederatie.

De federatie vindt bovendien dat de pensioenfondsen die de wettelijke communicatie nu via de Berichtenbox van MijnOverheid sturen, voor het blok worden gezet nu de overeenkomst met de huidige digitale dienst van de overheid wordt opgezegd. “Ze krijgen de keuze tussen een nieuwe overeenkomst, met daarin extra lasten voor de deelnemers, of het einde van toegang tot DigiD en de Berichtenbox.” De Pensioenfederatie noemt dit “bestuurlijk onfatsoen”.

Bron: Pensioenfederatie

GEEN REACTIES