Bunq boekt voor het eerst jaarwinst

Bunq maakt voor het eerst winst
Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq. © Bunq

Neobank Bunq rapporteert het eerste volledig winstgevende jaar sinds de oprichting in 2002. De bank realiseerde €53,1 miljoen aan nettowinst in 2023. Het geld wordt ingezet voor verdere internationale groei.

In het laatste kwartaal van 2023 groeiden de bruto fee-inkomsten van Bunq met 20% vergeleken met een jaar eerder. Het aantal gebruikersdeposito’s verviervoudigde bijna, van €1,8 miljard naar bijna €7 miljard eind 2023. De bruto rente-inkomsten zijn in het laatste kwartaal van 2023 met 488% gestegen, vergeleken met dezelfde periode in 2022. De internetbank telt nu ruim 11 miljoen gebruikers in Europa en noteerde in 2023 ruim €7 miljard aan stortingen.

Britse licentie aangevraagd

De bank is nog in afwachting van een bankvergunning voor de VS en heeft nu – opnieuw – een Britse licentie aangevraagd, een zogeheten E-Money Institution-licentie. Eerder beschikte de neobank ook al over een Britse licentie, maar sinds de brexit nam zij geen nieuwe Britse klanten meer aan.

“Groot-Brittannië is de thuisbasis van het op een na hoogste aantal digitale nomaden ter wereld, dus daar willen wij uiteraard bij zijn”, zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq. Hij schat hun aantal op 2,8 miljoen. “We willen hun leven echt gemakkelijk maken, daarom zijn we blij om Bunq opnieuw aan de Britten te introduceren en hen in staat te stellen als een local in heel Europa te bankieren.”

Zoekplatform op basis van AI

In december lanceerde Bunq Finn, een platform op basis van AI, dat klanten helpt bij het beantwoorden van vragen over budgettering en transacties. Finn is inmiddels een half miljoen keer geraadpleegd.

Bron: Bunq

GEEN REACTIES