Daling aantal hypotheekaanvragen valt mee

Daling aantal hypotheekaanvragen valt mee
© Pixabay

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 2,5% minder hypotheekaanvragen gedaan dan in de eerste drie maanden van 2018 (96.700 om 99.200). De Hypotheekshop noemt dit in haar maandmonitor “wellicht een minder grote afname dan vooraf was verwacht”. Het afgelopen kwartaal staat qua hypotheekaanvragen nog altijd in de top 6 van ‘beste’ kwartalen sinds 2011 (HDN).

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2018 is er een toename te zien van het aantal aanvragen in de groep 25- tot 40-jarigen. In de aangevraagde hoofdsommen is er een stijging van de categorie tussen 250.000 en 300.000 euro. Deze toename verklaart de stijging van het percentage NHG-hypotheken, van 33% naar 40%, mede door de verhoging van de maximale koopsom met Nationale Hypotheek Garantie naar 290.000 euro sinds 1 januari.

De categorie hoofdsommen tot 50.000 euro steeg eveneens, voornamelijk voor verhogingen in verband met verbouwing, aanvulling pensioen, schenking of consumptieve besteding. De gemiddelde hypotheek daalde licht, van 246.000 euro naar 243.000 euro.

In de vergelijking met het eerste kwartaal van 2018 speelt ook mee dat de oplopende hypotheekrente in januari en februari van dat jaar destijds zorgden voor een extra hoge instroom van hypotheekaanvragen. Daarnaast daalt het aantal woningverkopen al enige tijd door een teruglopend woningaanbod.

Rente bereikt nieuw laagterecord
De maatstaf voor de hypotheekrente, de rente op Nederlandse staatsleningen, bereikte vorige week bijna het nulpunt. Beleggers gaan in deze onzekere tijden met een Brexit, handelsoorlog en afremmende wereldeconomie massaal op zoek naar veilige havens. De rente op de kapitaalmarkt is in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 0,40% gedaald. De gemiddelde hypotheekrente bereikte daardoor eind maart met 2,44% opnieuw een historisch laagterecord.

Dit heeft er evenwel niet toe geleid dat consumenten de hypotheekrente langer zijn gaan vastzetten: vergeleken met het vierde kwartaal is de gemiddelde renteduur met 16,5 jaar gelijk gebleven. Daarbij worden NHG-hypotheken gemiddeld genomen het langst vastgezet: 18,6 jaar.

Senioren en verhuurhypotheken
Geldverstrekkers spelen met hun acceptatievoorwaarden en productaanbod continu in op de veranderende behoeften in de woningmarkt. Door het dalend aantal transacties van starters (-12% in 2018) en recent ook van doorstromers (-8%), richten ze zich steeds vaker op nieuwe markten en doelgroepen als senioren, beleggers en verduurzaming.

Afgelopen week introduceerden Vivat (Reaal) en ABN Amro verzilverhypotheken, waarmee senioren de overwaarde in hun woning kunnen opnemen. Dynamic Credit (bijBouwe) lanceerde een verhuurhypotheek, waarbij ze vooral mikt op familieverhuur: ouders die een woning kopen en verhuren aan kinderen en vrienden. Geldverstrekkers als Woonfonds, ING, NN, NIBC, Rabobank en Domivest waren al eerder ingestapt.

Verduurzaming wordt eveneens een steeds belangrijker thema: ABN Amro en dochterlabel Florius komen met een verduurzamingshypotheek. Rabobank en dochterlabel Vista geven (bestaande) consumenten die verduurzamen of een woning kopen met een goed energielabel korting op de rente.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES