Coronapiek ziekteverzuim vooral bij industrie, vervoer, retail en zakelijk

copyright Pixabay

Verzuimverzekeraars hebben extra schade vanwege de corona-uitbraak. Het aantal ziekmeldingen was veel hoger dan gemiddeld.

Dat blijkt uit statistieken van Zorg voor de Zaak. Vooral in de sectoren industrie & transport en retail & zakelijk lag het verzuim aanzienlijk hoger. Ten opzichte van februari lag in de tweede helft van maart het aantal meldingen maar liefst 46% hoger, bij retail en zakelijk was het 29% meer. Ook zorg scoorde hoog (+29,6%), maar gezien het feit dat het daar werkende personeel extra risico loopt op daadwerkelijke besmetting is dat min of meer verklaarbaar.

Bij de andere sectoren kun je je gerust afvragen welk percentage echt ziek was en daardoor niet kon komen werken. De reden van de ziekmelding zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het advies vanuit de overheid om thuis te blijven bij (lichte) verkoudheids- of hoestklachten of wanneer een familielid gezondheidsklachten heeft. En dat terwijl een ziekmelding uitdrukkelijk niet de bedoeling is. In een persbericht hint Zorg van de Zaak er ook op dat in de afgelopen weken de verzuimregistratie niet correct is verlopen. ‘In alle hectiek zijn ook werknemers ziekgemeld die in normale omstandigheden waren blijven werken.’

Ten aanzien van de dekking van verzuimverzekeraars zijn dit soort preventieve thuisblijvers uitgesloten. In een leaflet wijst Zorg van de Zaak daar ook op. Dat er desalniettemin ziekmeldingen zijn gedaan, kan worden gezien als een afwenteling van loonkosten richting de verzuimverzekeraars en ook het UWV. Daarnaast waren er de afgelopen weken in de media diverse publicaties dat sommige werknemersgroepen zich bewust ziekmelden, bijvoorbeeld uitzendkrachten, om daarmee beëindiging van de arbeid te voorkomen.

Marja Sleeuwenhoek, directielid van Zorg van de Zaak Netwerk en voorzitter van het crisisteam corona, signaleert dat bovenstaande een tamelijk korte termijnbeweging is geweest. ‘Inmiddels zien we gelukkig al een paar dagen dat het aantal herstelmeldingen uitstijgt boven de ziekmeldingen. De beroepsbevolking lijkt zich voorzichtig te herpakken.’

GEEN REACTIES