Consumenten hebben minder vertrouwen in de woningmarkt

Consumenten hebben minder vertrouwen in de woningmarkt

Het vertrouwen in de woningmarkt is aan het afnemen. Dat blijkt uit de ING Woonindex, die in het tweede kwartaal is afgenomen van 107 naar 98. De belangrijkste oorzaken zijn het stabiliseren van de huizenprijzen en het oplopen van de hypotheekrentes. In het ING Woonbericht van 22 juni 2022 zegt de bank dat de hoge prijzen niet alleen maar negatieve effecten hebben. Zo zet het mensen ook aan om te verduurzamen.

Zorgen om economische situatie

ING deed onderzoek onder ruim 1.200 starters (huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende twee jaar een woning te kopen) en onder woningeigenaren. Van deze groep maakt 62% zich zorgen om de internationale economische situatie. Ondanks dat zijn de respondenten redelijk positief over hun eigen financiële situatie. Slechts een derde maakt zich daar zorgen over.

Het stabiliseren van de huizenprijzen en de stijging van de hypotheekrentes zijn de belangrijkste oorzaken voor de daling van de Woonindex, zo zegt de ING. Het CBS meldt in mei een stijging van de prijs van koopwoningen van 18,8% ten opzichte van een jaar eerder. In januari 2022 was de prijsstijging het grootst, waarna de stijging geleidelijk minder werd.

“Dit is de eerste meting sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne dus het negatieve effect is goed te verklaren”, zegt Wim Flikweert, Manager Hypotheken bij ING. “Tegelijkertijd zien we dat vooral degenen die op zoek zijn naar een woning – de starters en doorstromers – hoop putten uit de licht stagnerende huizenprijzen. Ze verwachten dat de kans een huis te kunnen kopen hierdoor groter wordt, of dat ze een geschikter huis kunnen kopen.”

Verduurzamen

Een meerderheid van 81% van de respondenten zegt dat de stijgende prijzen invloed hebben op het dagelijks leven. Ook verwachten ze dat de prijzen van vooral boodschappen, bouwmaterialen en energie blijven stijgen. 57% geeft aan dat ze moeten bezuinigen vanwege de prijsstijgingen. Voor 45% is het gevolg dat ze minder kunnen sparen. Voor 40% van de woningbezitters zijn de hogere kosten aanleiding om de woning te willen verduurzamen. Daarbij zijn zonnepanelen populair (55%) en ook noemen respondenten de zonneboiler, warmtepomp, isolatieglas en overige vormen van isolatie van de woning als mogelijkheid.

Toch op vakantie

Ondanks de zorgen om de economische situatie en de stijgende prijzen wil 84% komende zomer op vakantie. Een klein deel van 12% zegt wel de plannen aan te passen vanwege de gestegen kosten. Ongeveer een derde gaat twee weken weg, bijna de helft gaat naar het buitenland. De respondenten willen graag dat hun woning veilig is tijdens hun afwezigheid. Nu de inbrekers weer actiever worden na het aflopen van de coronamaatregelen, is dat geen overbodige luxe. Van de vakantiegangers geeft 70% de sleutel aan familie, vrienden of buren. Dit doen ze vooral om de post weg te laten halen, zodat de planten water krijgen en de huisdieren verzorgd worden. Ook kunnen de sleutelhouders meteen het huis controleren. Een kleine groep pakt het digitaal aan: 20% maakt gebruik van programmeerbare lampen en 15% kijkt tijdens de vakantie naar de camera’s.

Bron: ING, CBS

GEEN REACTIES