Autoverzekering werd in anderhalf jaar ruim 9% duurder

Autoverzekering werd in anderhalf jaar ruim 9% duurder
©PublicDomainPictures via Pixabay

In anderhalf jaar tijd is de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 9% gestegen. In juni 2022 bedroeg de gemiddelde premie nog € 81,50 per maand, deze maand komt die uit op € 88,84. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“In totaal betaalt een automobilist nu ruim € 85 per jaar meer voor een autoverzekering. Dat is bijna een hele maand extra premie”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Ook uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de schadelast voor autoverzekeraars nog steeds toeneemt.

De vergelijkingssite onderzocht voor ruim zestig scenario’s met veelvoorkomende types auto’s hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden tussen juni 2022 en nu. Hierbij is gekeken naar premies voor bestuurders uit verschillende woonplaatsen, met verschillende leeftijden en schadevrije jaren.

Oorzaak van de premiestijging is de inflatie, aldus Bulthuis. Hierdoor werden auto’s zelf duurder, maar ook de reparaties ervan. Ook de toenemende criminaliteit rond auto’s speelt mee. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. En de afgelopen jaarwisseling waren er relatief veel autobranden.

Het verschil tussen de premies van diverse autoverzekeraars blijft groot. Het verschil tussen de gemiddelde en laagste premie bedraagt meestal ongeveer € 20 per maand, aldus Bulthuis. Het loont dus de moeite om te vergelijken.

Bron: Geld.nl

GEEN REACTIES