Bruggink: hypotheekrente gaat omhoog

“Het wordt sowieso duurder. Dat het om enkele tientallen basispunten gaat is voor mij evident”, aldus Rabobank bestuurder Bruggink.

Beide banken op HOGERE winst door LAGERE afschrijvingen.

 

Rabobank heeft in de eerste zes maanden van 2015 de nettowinst zien stijgen door met name lagere afschrijvingen op slechte leningen. Zo meld de bank.

Rabo-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer : “Het economische herstel in Nederland zet gestaag door. Dit merken onze klanten en we zien dat terug in de scherp gedaalde kosten kredietverliezen”, aldus in een toelichting op de halfjaarcijfers van de bank.

Netto winst Rabo 1.522 miljoen euro ondanks grote afschrijving USA.

 

De nettowinst steeg in de verslagperiode ten opzichte van het voorafgaande half jaar met 41 procent tot 1.522 miljoen euro. Mede door de scherp lagere kredietverliezen, een daling van 70 procent tot 356 miljoen euro, kwam het rendement op het tier 1 – vermogen uit op 9,0 procent. Eind 2014 bedroeg dit nog 6,2 procent.

Netto winst ABN Amro 600 miljoen euro

Bij ABN Amro steeg de onderliggende nettowinst steeg in het afgelopen kwartaal met 86 procent op jaarbasis naar 600 miljoen euro, dankzij een daling van de kredietvoorzieningen met maar liefst 90 procent. “De nettowinst van 600 miljoen euro maakt het tweede kwartaal het meest winstgevende kwartaal sinds het ontstaan van de nieuwe bank in 2010. De toename van de onderliggende nettowinst van 86 procent ten opzichte van vorig jaar was het gevolg van een hoger operationeel resultaat en significant lagere voorzieningen”, aldus bestuursvoorzitter Gerrit Zalm in een toelichting op de cijfers.

Zalm benadrukte dat de kredietvoorzieningen dit kwartaal met 34 miljoen euro “uitzonderlijk laag” waren, hetgeen volgens de topman niet representatief is voor de rest van het jaar. Rabobank

Rabobank boekte dankzij het Nederlandse onderdeel weliswaar een forse winststijging in de eerste helft van het jaar. De resultaten werden ontsierd door een afschrijving van € 600 mln op de Amerikaanse activiteiten. Die afboeking was nodig omdat het Amerikaanse onderdeel de hoge verwachtingen uit het verleden niet meer zal waarmaken.

Rabo bouwt af in de USA

De afgelopen tijd blijkt Rabobank stilletjes de stekker te hebben getrokken uit de dienstverlening aan Amerikaanse particulieren en het midden- en kleinbedrijf. Het richt zich in de VS daardoor nu alleen nog op het segment grotere bedrijven.

Kapitaaleisen nog strenger: rente omhoog

 

Vast staat inmiddels wel dat steeds strengere kapitaaleisen—– eind dit jaar volgt er een verdere verzwaring — een grote stempel zullen drukken op de Rabobank van de toekomst. Ook de grote portefeuille met Nederlandse hypotheken krijgt daar mee te maken. De bank is weliswaar niet van plan om minder hypotheken te gaan verstrekken — het marktaandeel is de afgelopen jaren al fors gedaald —, maar zoekt wel naar manieren om deze van de eigen balans te krijgen. Het komt er op neer dat grote plukken worden doorverkocht aan beleggers. Aangezien deze groep daar een vergoeding voor eist zullen hypotheken voor consumenten duurder worden, zo betoogde Bruggink donderdag opnieuw. ‘Het wordt sowieso duurder. Dat het om enkele tientallen basispunten gaat is voor mij evident.’

bron: De aandeelhouder / FD

GEEN REACTIES