Brand New Day topscorer in lijfrente-onderzoek MoneyView

© Pixabay.com

Uitdagers van de gevestigde verzekeraars doen het opvallend goed in het jaarlijkse lijfrenterapport van onderzoeksbureau MoneyView.

Zo haalt Brand New Day in alle drie onderzochte productcategorieën (direct ingaande lijfrentes, koopsommen en lijfrente beleggen) vijf sterren op prijs dan wel voorwaarden. Bij lijfrente beleggen haalt zelfs geen enkele ‘traditionele’ partij vijf sterren. Behalve Brand New Day, andere uitdagers wel: DeGiro en Bright Pensions.

Net als vorig jaar concludeert MoneyView dat lijfrentespaarrekeningen op basis van deposito’s hogere eindkapitalen bieden dan traditionele koopsomverzekeringen. Ook zijn de uitkeringen van direct ingaande lijfrenterekeningen (een bankproduct) vaak hoger dan die van direct ingaande lijfrenteverzekeringen. Daarnaast bieden bancaire levenslange lijfrente meestal hogere uitkeringen dan bij verzekeringsproducten. Tenzij je ouder dan negentig wordt, dan zijn de verzekeringsproducten in het voordeel.

MoneyView gaat verder uitgebreid in op de effecten van de lage rente. Behalve de pensioenfondsen teistert de lage kapitaalmarktrente tevens de pensioenproducten in de derde pijler. Sinds 2008 is het rendement van alle uitkeringsvormen meerdere procentpunten geduikeld. Het zogeheten rendement bij overleven (RbO, het rendement wanneer een verzekerde op de einddatum nog in leven is en alle uitkeringen heeft ontvangen) is het hardst gedaald, van 5,7% in 2008 naar nipt boven de 0% eind dit jaar. Het effectief rendement van lijfrenteverzekeringen op basis van 1 leven is al sinds 2012 negatief en daalde dit jaar verder naar -1,6%. Het rendement op bankspaarproducten (RbO) bedroeg in 2008 nog zo’n 4,5% en is gedaald naar iets meer dan 1% dit jaar.

Vanwege het lage rendement kan een lijfrente op basis van beleggen nog een oplossing zijn, stelt MoneyView. Rond de jaarwisseling introduceerden verschillende verzekeraars dit type producten maar er was maar weinig belangstelling voor. MoneyView signaleert dat nu vooral kleinere partijen met uitkerende beleggingsproducten komen zoals NNEK (Noord-Nederlands Effecten Kantoor), JOUW Pensioen (Wijs & Oostveen) en vermogensbeheerder OAKK. In de tweede pijler is het sinds een tijdje mogelijk om bij een verzekerde regeling in de uitkeringsfase door te beleggen. Nog maar weinig mensen maken er gebruik van, bleek vorige week in een evaluatie.

GEEN REACTIES