Bouwe Kuik: opmars verzekeraars gunstig voor prijsvorming

De stevige opmars van verzekeraars op de hypothekenmarkt is gunstig voor de consumenten.

Bouwe Kuik, Director IG&H Consulting & Interim, meldt op BNR Nieuwsradio dat het aandeel van verzekeraars op de hypothekenmarkt in 2013 met zo’n 10% zijn gestegen (zie ook: Verzekeraars steeds belangrijker als hypotheekverstrekker).

“Dat is absoluut gunstig voor consumenten. Het is niet nieuw dat verzekeraars hypotheken aanbieden, maar het is duidelijk dat ze aan stevige opmars zijn begonnen en dat leidt tot een grotere concurrentie.”Op de vraag of daardoor de prijzen (lees: rente) gaan dalen, antwoordde hij bevestigend. “Sterker, die tendens zie je nu al.”

De verhoogde activiteiten van verzekeraars werken als een olievlek, aldus Kuik. “Je merkt dat ook andere dan de gevestigde partijen klaar staan om de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden. Denk aan de pensioenfondsen”, waaraan hij toevoegde dat hij “dit op persoonlijke titel een goede ontwikkeling vindt. Ik vind het een goede zaak dat de pensioenfondsen hun geld in Nederland laten renderen in plaats van in buitenlandse beleggingen.”

Kuik vindt het logische zaak dat verzekeraars meer beleggen in hypotheken. “Zij hebben op hun balans veel langlopende verplichtingen, bijvoorbeeld vanuit pensioencontracten. Daar zoeken ze dus ook beleggingen voor de lange termijn bij. Traditioneel waren dat ook veel staatsobligaties, maar die renderen tegenwoordig slecht. Ze zoeken nu nieuwe beleggingscategorieën met een goed rendement.” Waarbij hij wijst op Solvency II die de markt voor alternatieve beleggingen minder aantrekkelijk heeft gemaakt.

Geen tegenoffensief banken

Hij verwacht geen groot tegenoffensief van de grootbanken. “Ze zullen niet achterover leunen en de markt gaan verlaten, maar veel actie zullen zij niet nemen. Banken zijn er op dit moment niet uit op groei van hun balans. Ze zullen het zeker niet erg vinden dat nieuwe partijen een deel van de markt voor zich gaan opeisen.

GEEN REACTIES