Borgdorff: verlaging Witteveenkader treft vooral vrouwen en jongeren

Peter Borgdorff, directeur PFZW: Het wetsvoorstel pakt vooral voor jongeren en voor vrouwen die vaak parttime werken slecht uit.

De directeur van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn constateert dat opnieuw pensioen wetsvoorstel vertraging oploopt. Maar ditmaal is hij er niet rouwig om, schrijft hij in zijn blog. De Eerste Kamer keurde de verlaging van het Witteveenkader in deze vorm af.

“Het kabinet moet dus weer gaan puzzelen. Dat levert opnieuw vertraging op in de al zo lang slepende pensioendiscussie. Maar daar kan ik ditmaal niet om treuren. Want wij waren geen voorstander van de plannen om de pensioenopbouw te verlagen. PFZW verlaagde de opbouw in 2010 al een beetje, om zo in te spelen op de almaar stijgende levensverwachting.

Met het voorstel van het kabinet zou de pensioenopbouw nog lager worden, met vooral voor jongeren vervelende gevolgen. Bovendien vinden wij dat pensioen geen potje is dat aangesproken kan worden als het kabinet uit de financiële problemen moet worden geholpen.

Daar komt nog iets bij. Het idee is dat de lagere jaarlijkse opbouw gecompenseerd kan worden door langer door te werken.

Zo zou je dan uiteindelijk toch nog op ongeveer hetzelfde pensioen uit kunnen komen. Maar bijna driekwart van onze deelnemers is vrouw. Zij werken vaker dan gemiddeld parttime en werken vaak een aantal jaren van hun carrière helemaal niet. Ze hebben daardoor ook geen volledige pensioenopbouw. Voor deze vrouwen pakt het voorstel dat er lag slecht uit: zij gaan er fors op achteruit.

Ik hoop dat het kabinet met betere plannen komt, die ook voor onze vrouwelijke deelnemers en voor jongeren nog steeds een goed pensioen mogelijk maken. Want dat we wat langer moeten doorwerken is onvermijdelijk, maar na dat lange werken verdient iedereen een fatsoenlijk pensioen.”

GEEN REACTIES