Banken en verzekeraars moeten stakeholders betrekken bij beloningsvoorstellen

Banken en verzekeraars moeten stakeholders betrekken bij beloningsvoorstellen
© Pixabay

Banken en verzekeraars zijn straks verplicht om bij hun beloningsbeleid meer rekening te houden met hun maatschappelijke positie door van tevoren stakeholders te betrekken bij beloningsvoorstellen. Daarnaast moeten financiële ondernemingen verantwoording afleggen over de verhouding van de beloningen tot hun maatschappelijke functie. Verder mogen aandelen die deel zijn van de vaste beloning, pas na vijf jaar worden verkocht.

Dit zijn enkele van de wijzigingen uit het wetsvoorstel Nadere beloningsmaatregelen financiële sector, waarover het ministerie van Financiën een internetconsultatie heeft geopend.

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat perverse prikkels verbonden aan beloningen in de financiële sector worden tegengegaan en het vertrouwen in de financiële sector wordt vergroot, schrijft minister Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer.

Het plan om bestuurders bij banken die staatssteun ontvangen, te verplichten om een gedeelte van hun vaste beloning terug te betalen, een zogeheten claw back, is van de baan, na een maatschappelijke consultatie en voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State.

Belangstellenden kunnen nog tot 30 augustus reageren op het wetsvoorstel.

Bron: Ministerie van Financiën

GEEN REACTIES