APF per 1 januari 2016 een feit

© Pixabay.com

Nu de Eerste Kamer de wetgeving rond het Algemeen Pensioenfonds (APF) heeft aangenomen kunnen de partijen in pensioenland nu werkelijk van start.

Voordelen
Het APF maakt een nieuwe bundeling van verschillende pensioenregelingen mogelijk. Hierdoor kunnen allerlei voordelen worden gerealiseerd in het belang van deelnemers, zoals het beperken van bestuurlijke lasten, vermogensbeheer- en uitvoeringskosten. ‘Vooral middelgrote en kleinere pensioenfondsen kunnen, gezien hun beperkte omvang, profijt hebben van de voordelen die het algemeen pensioenfonds biedt’, stelt Staatssecretaris Klijnsma van SZW in een reactie.

Collectief
Volgens de Staatssecretaris zijn steeds meer pensioenfondsen op zoek naar een groter collectief om zich bij aan te sluiten. In de afgelopen jaren is het aantal pensioenfondsen sterk gedaald. Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat er momenteel 329 pensioenfondsen zijn. Dat waren er in 1999 nog ruim duizend. Klijnsma verwacht dat het aantal fondsen in de loop van 2016 verder daalt.

Verzekeraars
Tot nu toe roeren vooral verzekeraars zich op het terrein van dit nieuwe pensioenvehikel. Zo namen onder andere Centraal Beheer, ASR, Nationale Nederlanden, Delta Lloyd en Aegon het initiatief tot het oprichten van een eigen APF.

Bron: Ministerie van SZW

GEEN REACTIES